Blažo Kalezić pobjedom nad aktuelnim prvakom preuzeo vrh tabele

Blažo Kalezić je pobjedom nad najboljiom crnogorskim šahistom, Nikolom Đukićem, peuzeo vrh tabele nakon 5. kola

4188 pregleda0 komentar(a)
Sjajna forma Kalezića na polovini takmičenja za državnog prvaka, Foto: Wordpress.com

Standardni crnogorski reprezentativac Blažo Kalezić osamio se na vrhu table nakon pet odigrarnih kola na 72. šampionatu Crne Gore u šahu.

U četvrtom kolu savladao je mladog Andreja Šukovića, da bi u petom izvojevao pobjedu protiv branioca titule, reprezentativnog i klupskog kolege Nikole Đukića.

U svojoj omiljenoj, Alapinovoj varijanti sicilijanske odbrane, Kalezić je iskoristio nepreciznosti Đukića u veoma oštroj poziciji i stekao prednost, koju je sigurnom igrom pretvorio u pobjedu.

Na pola poena iza Kalezića su Jovan Milović i Luka Drašković. Milović, inače predsjednik ŠSCG, u prepoznatljivom taktičkom stilu uspio je da savlada Mila Pobora, da bi u petom kolu FIDE majstor iz Bara, Miloš Pečurica morao da prizna poraz pred neodbranjivim matnim prijetnjama.

Luka Drašković je uspio u četvrtom kolu, da savlada Predraga Nikača u izuzetno neizvjesnoj partiji, da bi u petom kolu remizirao sa Aleksandrom Tomićem nakon obostrano korektne igre.

Nikač se nakon poraza oporavio i pobjedom nad Andrejom Šukovićem pridružio pomenutim Đukiću i Tomiću, u grupi igrača sa 3,5 poena, koliko su sakupili i velemajstor Dragiša Blagojević i internacionalni majstor Bogdan Podlesnik, koji su danas bili miroljubivi i ostvarili po dva remija.

Blagojević je u četvrtom kolu remizirao sa Đukićem, dok je Podlesnik remizirao sa Pečuricom, u petom kolu njihov međusobni duel je završen podjelom poena.

Velemajstor Nebojša Nikčević je treći put uzastopno trijumfovao i sa 3,5 poena se vratio u gornji dio tabele.

Šesto kolo je na programu sjutra u 16:30 i očekuju se direktni dueli igrača iz gornjeg dijela tabele. Podsjećamo, partije se mogu pratiti preko sajta sahcg.me.