Publika Barskog ljetopisa izabrala slobodu

Monika Romić je kroz jednočasovno igranje, publiku vodila kroz uzbudljivi niz događaja i doživljaja junakinje Vere koja čeka voz Bar – Beograd koji kasni

3333 pregleda2 komentar(a)
S izvedbe u Baru: Monika Romić, Foto: MEDIA Pro

Tragikomedija, monodrama “Život je loto” naišla je na posebno oduševljenje i prihvaćenost kod publike Barskog ljetopisa, koja je u subotu odigrana na pozornici u Starom Baru.

Predstavu produkcijske kuće „Monicart“ iz Srbije je, po tekstu Vladimira Đurđevića, režirala Bojana Lazić, a ulogu tumači Monika Romić. Romić je preksinoć, kroz jednočasovno igranje, publiku vodila kroz uzbudljivi niz događaja i doživljaja junakinje Vere koja čeka voz Bar – Beograd koji kasni.

“Publika se upoznala s komplikovanim životom jedne nezaposlene žene i svima koji su u njega upleteni: mužem, ljubavnicom, komšinicom, kumom, majkom i ocem… Sve to kroz prizmu tragikomedije, uz mnoštvo promjene kostima, interakcije i improvizacije”, zadovoljno ističu iz Barskog ljetopisa, a ni glumica nije krila zadovoljstvo.

“Predstavu koju sam večeras gledala, recimo, niko nije gledao zato što je bilo puno improvizacije. Bilo je stvari koje su bile nepredviđene i kojima sam se prilagođavala. To je zato što je u ovoj predstavi publika u stvari moj partner, umjesto partnera na sceni, ali takav partner da nikad ne znam šta će da uradi. Publika je večeras jako lijepo reagovala. Čak i dečko kog sam šetala po sceni na početku”, kazala je ona sabirajući utiske nakon igranja.

Monodrama „Život je loto“ bavi se društvom u kom živimo, odnosom prema novcu, odnosom prema ljudima koji ga imaju ili nemaju, ali i srećom i načinima na koje možemo da utičemo na nju. Najveći kuriozitet ovog komada, ističu iz Barskog ljetopisa, je činjenica da publika bira kraj. Ona odlučuje da li će junakinja otići u slobodu bez novca ili u zatvor, poslije kog će je čekati milioni.

“Večeras su u Baru izabrali slobodu. Ono što jeste dobro je da publika inače većinom izabere takav kraj, što znači da ljudi zaista iskonski osjećaju da treba da imaju slobodu. Fantastično je, dakle, što se odlučuju za slobodu, ne novac. Čovjek u svojoj biti jeste slobodan, samo što nam je takav današnji svakodnevni život da nas tjera u potrošačko društvo, da sami sebi nametnemo da smo robovi nečega. E onda kad osvijestimo da u stvari možemo biti slobodni od gomile stvari, onda smo na jednom ozbiljno dobrom nivou”, zaključila je Monika Romić.