Eraković: Priznanje i potvrda od SZO da je stanje u zdravstvenom sistemu CG pod apsolutnom kontrolom

"Poruka crnogorskoj javnosti i građanima sa ovog sastanka jeste da imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema našem zdravstvenom sistemu", rekao je Eraković

7447 pregleda8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: KCCG

Od prvog dana COVID -19 infekcije imali smo veliku i snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zdravstvenom sistemu Crne Gore i Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštio je danas Jevto Eraković, direktor KCCG.

On je kako je saopšteno iz KCCG, održao konsultativni online sastanak sa predstavnicima Evropske kancelarije SZO povodom trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Eraković je kazao da su tokom sastanka razmijenjena dosadašnja iskustva i znanja u borbi protiv kovid pandemije i dodao da su predstavnici SZO odali priznanje KCCG i crnogorskom zdravstvenom sistemu na svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima u suzbijanju pandemije.

"Razmjenili smo iskustva i znanja o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori. Ono što smo sa sigurnošću utvrdili i ono što smo dobili od kolega iz SZO jeste priznanje i potvrda da je stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore pod apsolutnom kontrolom, koordinacija je na visokom nivou i kakva treba da bude između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji", kazao je Eraković.

On je istakao da je poruka crnogorskoj javnosti da imaju sigurnost u zdravstveni sistem Crne Gore.

"Poruka crnogorskoj javnosti i građanima sa ovog sastanka jeste da imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema našem zdravstvenom sistemu. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti broj oboljelih i opterećenje zdravstvenog sistema", zaključio je Eraković.

Edrijen Rašford, liderka Tima za pripremljenost, spremnost i jačanje kapaciteta, Programa za vanredne situacije SZO rekla je da koronavirus iscrpljuje bolnice i zdravstvene radnike u Evropi i širom svijeta, jer se pacijenti u velikom broju javljaju zdravstvenim ustanovama.

"Imajući na umu da broj oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori i dalje raste, ekspertski tim Regionalne kancelarije SZO za Evropu obavio je tehnicke konsultacije sa direktorom KCCG u Podgorici kako bi odgovorili na hitne potrebe za liječenjem pacijenata i upravljanjem, kao i prevencijom i kontrolom infekcija. SZO za Evropu nastaviće da pruža podršku svim zemljama u regionu kako bi uspješno odgovorili na izazov ponovne pojave infekcije, dok istovremeno podstiče ulaganje u ključne mjere javnog zdravlja, uključujući testiranje, ispitivanje slučajeva i izolaciju potrebne za kontrolu transmisije", kazala je Rašford.

Iz KCCG je saopšteno da da su pored Erakovića sastanku prisustvovali Nermin Abdić, šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore i Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, a u Ženevi predstavnici SZO iz Evropske kancelarije.