Ivanović: Crna Gora će zagovarati politiku otvorenih vrata

Ivanović je naglasio da će Crna Gora kao nova članica potvrditi svoju punu posvećenost sprovođenju politika Alijanse

88 pregleda0 komentar(a)
NATO sjedište DUŠKO MARKOVIĆ, Foto: Reuters
19.01.2018. 15:09h

Crna Gora će, sa pozicije punopravne članice, zagovarati politiku otvorenih vrata i podržati integraciju cijelog regiona u evroatlantsku zajednicu, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

Ivanović je učestvovao danas na sastanku NATO političkih direktora u Briselu, a kojim je predsjedavala zamjenica generalnog sekretara Alijanse, Rouz Gotemeler.

Politički direktori su razmotrili pitanja posvećena unapređenju sistema kolektivne odbrane i razgovarali o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji i daljim aktivnostima na planu jačanja koncepta odbrane i odvraćanja.

„Poseban značaj posvećen je intenziviranju saradnje NATO i EU u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima aktuelnog bezbjednosnog okruženja, koje karakterišu kompleksnost i nepredvidljivost“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je naglasio da će Crna Gora kao nova članica potvrditi svoju punu posvećenost sprovođenju politika Alijanse, i doprinositi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje.

On je podsjetio da Crna Gora još od ulaska u proces evroatlantskih integracija, aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

Ivanović je rekao da je Crna Gora spremna da u predstojećem periodu, maksimalno doprinese ispunjavanju ključnih NATO zadataka, i da predano radi na planu pune vojne integracije u Alijansu.

„Crna Gora će, sa pozicije punopravne članice, zagovarati politiku otvorenih vrata i pružati punu podršku integraciji cijelog regiona u evroatlantsku zajednicu“, naglasio je Ivanović.

Na sastanku je, kako je saopšteno, konstatovan eevidentan značajan napredak u implementaciji odluka Samita u Varšavi, o čemu svjedoče ostvareni rezultati u proteklom periodu, i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja i uspješno realizuje sve planirane zadatke.

„Politički direktori su se saglasili da su ujedinjeni napori zemalja članica, kao i međusobna povezanost cjelokupne trans-atlantske zajednice jedan od važnih komponenti koje doprinose uspjehu i kredibilitetu Alijanse“, navodi se u saopštenju.