Stalni savjet OEBS-a održao specijalni sastanak o Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu se nastavljaju borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obje strane

38559 pregleda2 komentar(a)
Foto: Reuters
29.09.2020. 21:56h
21:53h

Na specijalnom sastanku Stalnog savjeta OEBS-a u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahau učestvovali su predstavnici 57 država članica te organizacije.

Predsjedavajući Stalnog saveta Igli Hasani ponovio je zabrinutost zbog tekućih sukoba i pogoršanja situacije na terenu.

Ponovio je poziv predsjedavajućeg OEBS-a na trenutnu deeskalaciju i izrazio saučesće porodicama ubijenih i ranjenih, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izvještavajući Stalni savjet, lični predstavnik predsjedavajućeg, ambasador Andrzej Kaspržik rekao je da informacije dobija direktno sa terena i od lokalnih sagovornika na najvišem nivou, prenosi RTS.

Kasprzik je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa svim stranama i da je njegov tim spreman da nastavi praćenje na terenu čim to situacija dozvoli.

21:53h

Jermenski premijer Nikol Pašinjan kaže da za pregovore s Azerbejdžanom nije dobra atmosfera u kojoj su u toku vojne operacije u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je rekao da su visoki turski vojni zvaničnici bili u Azerbejdžanu i rukovodili vojnim operacijama, prenosi Rojters pozivajući se na ruske agnecije.

Jermenski premijer pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi azerbejdžansku i tursku agresiju.

19:09h

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je svaku mogućnost za razgovore o otcjepljenju oblasti Nagorno-Karabah i istakao da su zahtjevi Jerevana neprihvatljivi, navode ruski mediji, kako prenosi Rojters.

Alijev je naglasio i da Turska nije treća strana u sukobu, te da je njena uloga isključivo da pomogne da se odnosi u regionu stabilizuju.

17:19h

Ministar odbrane Azerbejdžana negira navode jermenskog Ministarstva odbrane da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion i da je tom prilikom pilot poginuo, prenosi Rojters.

17:19h

Portparol kabineta turskog predsjednika Fahretin Altun demantuje informaciju da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion u vazdušnom prostoru Jermenije, prenosi Rojters.

Altun ističe da su tvdnje jermenskih zvaničnika "potpuna neistina".

"Jermenija treba da se povuče sa teritorije koju je okupirala, umjesto što se služi jeftinim propagandnim trikovima", rekao je Altun, kako prenosi RTS.

17:18h

Turski lovac F-16 oborio je avion Su-25 jermenskog Ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se incident dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, a da je pilot Su-25 poginuo, prenosi RIA Novosti.

Prema informacijama jermenskog ministarstva, turski lovac je poletio iz grada Gjandža u svrsi odbrane azerbejdžanske avijacije i dronova koji su gađali naseljena mesta u Jermeniji.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je turski avion zašao u vazdušni prostor Jermenije na oko 60 kilometara od granice sa Azerbejdžanom, na visini od 8.200 metara.

15:32h

Državna duma Rusije pozvala je sukobljene strane u oblasti Nagorno-Karabah da se vrate pregovorima i izrazila spremnost da bude posrednik u stabilizaciji situacije.

Ruski poslanici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog naglog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu. U saopštenju Dume istaknuto je da je neophodan momentalni prekid vatre.

"Poslanici Državne dume pozivaju strane da se što prije vrate pregovaračkom procesu i spremni su da pruže posredničku pomoć u stabilizaciji situacije", navedeno je u saopštenju.

Saopštenje Državne dume biće proslijeđeno predsjedniku Rusije, vladi Rusije, parlamentima Azerbejdžana i Jermenije, kopredsjedavajućim Minske grupe OEBS-a, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštini ODKB, Interparlamentarnoj skupštini zemalja-učesnica Zajednice nezavisnih država, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, prenosi RTS.

15:31h

Oružane snage Azerbejdžana uništiće protivvazdušne raketne sisteme S-300 jermenskih Oružanih snaga koji se kreću ka Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane pukovnik Vagif Dargahli.

"Prema našim obavještajnim podacima, protivvazdušni raketni sistemi S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni su sa borbene dužnosti i kreću se prema okupiranim teritorijama Nagorno-Karabahu. Saopštavamo da ih čeka sudbina uništene vojne tehnike jermenske vojske u Nagorno-Karabahu", rekao je Dargahli, kako prenosi RTS.

15:30h

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah, prenosi Rojters.

Pompeo je tokom posjete Kritu rekao da je o sukobima razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom.

"Ministar spoljnih poslova i ja pozabavili smo se sukobom u Nagorno-Karabahu, gdje obje strane treba da zaustave sukobe, rade sa kopredsjedavajućima Grupe iz Minska i vrate se na suštinske pregovore što je prije moguće", kazao je Pompeo.

15:27h

Turska je spremna da pruži podršku Azerbejdženu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Želimo da se pitanje Nagorno-Karabaha riješi radikalno. Uložili smo puno napora u ovo, ali bezuspješno. Uvijek smo bili blizu Azerbejdžana - i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Nastavićemo i dalje da pružamo solidarnost", rekao je Čavušoglu nakon posjete azerbejdžanskoj ambasadi u turskoj prijestonici.

Prema njegovim riječima, svjetska zajednica griješi, stavljajući Azerbejdžan i Jermeniju u istu ravan u ovom sukobu, prenosi RTS.

"Azerbejdžan i Jermenija nisu isto. Svi zajedno podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije. Ali Azerbejdžan se izjednačava sa Jermenijom, koja je okupirala njegove zemlje. A to je neprihvatljivo", dodao je Čavušoglu.

11:52h

Jedan civil ubijen je u jermenskom gradu Vardenis, nakon što je taj grad gađan azerbejdžanskom artiljerijom u napadu bespilotnim letjelicama, saopštilo je jermensko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako su naveli to je prva žrtva na jermenskom tlu otkako su izbile borbe u Nagorno-Karabahu.

Jermenija i Azerbejdžan optužili su se u utorak da su pucali na teritoriju jedna druge, daleko od Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jermenska vojska iz Vardenisa granatirala region Daškesan unutar Azerbejdžana.

Jermenija je demantovala te izvještaje.

11:12h

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske snage. Na snimku se, osim uništavanja vojne tehnike, vidi i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom.

10:31h

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je deset azerbejdžanskih civila ubijeno otkako su u nedjelju počele borbe sa jermenskim snagama zbog otcjepljenog regiona Nagorno-Karabah, prenijela je novinska agencija Interfak.

09:27h

Azerbejdžanske oružane snage otvorile su vatru na jermensku vojnu jedinicu u pograničnom gradu Vardenis, kilometrima daleko od otcjepljene regije Nagorno-Karabah koja je bila žarište sukoba proteklih dana, saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane.

Civilni autobus zapaljen je nakon što ga je pogodila azerbejdžanska bespilotna letjelica, navodi se u saopštenju.

Agencija Rojters navodi da je Jermenija raniji negirala izvještaj azerbejdžanskog ministarstva odbrane da je jermenska vojska granatirala region Daškesan na granici dvije zemlje.

07:39h

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su tokom noći nastavljene borbe dvije strane u regionu Nagorno-Karabaha.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana, "protivničke snage pokušale su da povrate izgubljene pozicije pokretanjem kontranapada u pravcu Fuzulija".