Bjeković: Na tenzičnim balkanskim prostorima neophodno je jačati razumijevanje, poštovanje i građanske vrijednosti

"Ovakve inicijative potrebne su i korisne društvima Zapadnog Balkana dok god su na društveno-političkoj sceni prisutne pojave netolerancije, govora mržnje, rasizma i diskriminacije koje ugrožavaju građanske principe i usporavaju razvoj ka društvima zapadnih demokratija", istakao je Bjeković

3149 pregleda0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kancelarija Ombudsmana

Aktivnosti Igmanske inicijative značajan su doprinos unapređenju odnosa među državama regiona jer je, na još uvijek tenzičnim balkanskim prostorima krhke demokratije, neophodno jačati razumijevanje, poštovanje i građanske vrijednosti, ocijenio je ombudsman Siniša Bjeković.

Kako je saopšteno iz kancelarije ombudsmana, članovi Savjeta Igmanske inicijative i koordinatori Vehid Šehić (Bosna i Hercegovina), Eugen Jakovčić (Hrvatska), Aleksandar Popov i Milan Antonijević (Srbija), Branko Lukovac i Branislav Radulović (Crna Gora) posjetili su instituciju Zaštitnika ljudksih prava i sloboda Crne Gore (ombudsman), nakon što su potpisali Deklaraciju o programskim zadacima Inicijative.

U saopštenju se navodi da je Bjeković iskazao je poštovanje za istrajnost i posvećenost Igmanske inicijative kako u promociji vrijednosti demokratije, vladavine prava, suživota i tolerancije, tako i za doprinos suočavanju s prošlošću njenom razumijevanju i približavanju mlađim generacijama.

"Ovakve inicijative potrebne su i korisne društvima Zapadnog Balkana dok god su na društveno-političkoj sceni prisutne pojave netolerancije, govora mržnje, rasizma i diskriminacije koje ugrožavaju građanske principe i usporavaju razvoj ka društvima zapadnih demokratija", istakao je Bjeković.

On je predstavio mandat, djelovanje i aktivnosti institucije u ostvarivanju zaštite ljudskih prava i sloboda i njenoj promociji.

U saopštenju se dodaje da su predstavljajući razloge za donošenje Deklaracije, poslije dvije decenije djelovanja i značajnih rezultata koje je ostvarila Inicijativa, njeni predstavnici ukazali da misija nije završena jer na Zapadnom Balkanu nije ostvaren neophodan napredak pojedinih država regiona u procesu evropskih integracija i njihove unutrašnje izgradnje na principima građanskih vrijednosti i vladavine prava.

"Predstavnici Igmanske inicijative upoznali su zaštitnika i zamjenicu za zaštitu od diskriminacije Nermu Dobardžić sa aktivnostima koje preduzimaju i planovima za buduće djelovanje, izražavajući uvjerenje da dosadašnji rad Zaštitnika daje legitimna očekivanja za dalji uspješan rad na ovom pitanju. Na sastanku je izskazana obostrana želja za uspostavljanjem bliže i konkretnije saradnje u narednom periodu", piše u saopštenju iz kancelarije Ombudsmana.

U saopštenju se navodi da je razgovarano i o govoru mržnje i aktivnostima Zaštitnika na promociji generalne preporuke Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije broj 15 o suzbijanju govora mržnje, kao i o načinima izvršenja preporuka koje Zaštitnik daje u postupcima po pritužbama i u postupcima pokrenutim po sopstvenoj inicijativi.

Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od 100 nevladinih organizacija, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Nastala je kao znak sjećanja na april 1995.godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman uspjela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.