Junker: Ako mislite u EU, riješite granične sporove

Drugi uslov za ulazak u EU, prema riječima predsjednika EK, jeste vladavina prava

9 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
17.01.2018. 14:31h

Države Zapadnog Balkana zaslužuju stvarnu evropsku perspektivu, poručio je predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker na sjednici Evropskog parlamenta (EP).

"Cilj mora da se jasno postavi i to je ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU). Do toga će doći kada se ispune uslovi”, poručio je Junker u Strazburu.

Junker je evropskim paralmentarcima poručio da zemlje Zapadnog Balkana imaju ”stvarnu evropsku perspektivu”, ali i da ona ”neće pasti sa neba”.

”Putovaću na Zapadni Balkan u februaru i martu i želim da čujem njihove pozicije. Želim i da im kažem koja su naša očekivanja od njih. Ulazak u EU ne pada sa neba, na njemu mora da se radi”, rekao je Junker.

On je naveo da svi granični konflikti među zemljma Zapadnog Balkana moraju biti riješeni prije njihovog ulaska u EU i za to dobio aplauz evropskih poslanika.

Drugi uslov za ulazak u EU, prema riječima predsjednika EK, jeste vladavina prava.

”Imamo zajedničke projekte (sa zemljama Zapadnog Balkana) od bezbjednosti, trasporta, migracija, digitalizacije, energetike. Sve su to naši zajednički interesi, a vladavina prava je jedan od važnih projekata. To je osnova na kojoj je izgrađena naša Unija", rekao je Junker.

Prema njegovim riječima, to je fundamentalna vrijednost i bez vladavine prava zemlje ne mogu da uđu u EU.

"Isto se odnosi i na period poslije pristupanja, poručio je Junker, prenosi Tanjug.

Predsjednik EK je tokom predstavljanja prioriteta bugarskog predsjedavanja Unijom u EP naglasio da je Bugarska ”uspješna priča” koja služi kao inspiracija zemljama Zapadnog Balkana rekavši da ja dobro što je zvanična Sofija pristupanje Zapadnog Balkana satvila za jedan od svojih prioriteta.