Kusovac odlučio da kupi mašinu od 120.000 koja nikom ne treba

Novi sumnjivi potez odlazećeg gradonačelnika Tivta

39022 pregleda32 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

Odlazeće DPS-SD-HGI rukovodstvo Opštine Tivat predvođeno gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS) odlučilo je da u posljednjim danima svoje uprave, potroši i ono malo novca što ga trenutno ima u budžetu Optine, kupujući opremu koja gradu apsolutno nije potrebna.

Naime, prema pouzdanim saznanjima “Vijesti“, Kusovčeva administracija u ponedjeljak namjerava da raspiše tender za nabavku mašine za čišćenje podmorja vrijedan 120.000 eura sa PDV-om. Zvanično objašnjenje je da se kupuje plovni bager-refuler koji će biti ustupljen Komunalnom preduzeću Tivat kao očekivanom budućem koncesionaru gradske lučice Kalimanj koju, kao luku od lokalnog značaja, Morsko Dobro treba da ustupi zvaničnom novom zakupcu.

Iz Komunalnog je “Vijestima“ nezvanilno rečeno da oni niti su tražili, niti im treba bilo kakva mašina za čišćenje podmorja jer sve i da budu novi koncesionari gradske lučice, nije logično kupovati takvo skupo tehničko sredstvo koje će koristiti možda jednom u 30 godina, kako bi uklonili nanose mulja i pijeska iz akvatorijuma gradske marine.

Gradonačenik Kusovac juče nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruku novinara “Vijesti“ sa molbom da objasni što će Opštini Tivat koja se ne bavi hidrograđevinskim radovima, mašina za čiščćenje podmorja vrijedna 120 hiljada eura i zašto se ona kupuje baš sada - na isteku mandata aktuelne DPS-SD-HGI lokalne vlasti.

Nju će uskoro zamijeniti nova opštinska uprava koju čine tri građanske liste - Narod Pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, koja je već izabrala predsjednika lokalnog parlamenta iz svojih redova, a uskoro bi trebalo da imenuje i novog gradonačelnika koji će zamijeniti Kusovca.

Odlazeći DPS gradonačelnik je, inače, odlučio da potroši 120 hiljada eura iz ionako prazne gradske kase, uprkos činjenici da je Tivat teško pogođen ekonomskom krizom od koronavirusa i brojnim prethodnimm Kusovčevim promašajima i rasipništvom koji su rezultirali gubljenjem milionskih svota gradskog novca pod sumnjivim okolnostima. Tivat je doveden u toliko lošu situaciju da Opština sa teškom mukom, nekoliko posljednjih mjeseci isplaćuje plate zaposlenima u lokalnoj administraciji i neredovno izmiruje svoje poreske obaveze prema Poreskoj upravi Crne Gore.

To nije spriječilo Kusovca da 19. avgusta napravi izmjene Plana javnih nabavki Opštine za ovu godinu i u njega uveden novu stavku - nabavku mašine za čišćenje podmorja vrijedne 120.000 eura. Dobro upućeni izvor „Vijesti“ potvrdio je da je namjera Kusovca da Opština kupi plovni bager-refuler kojim je prije godinu i po tivatska firma “Iva put“ počela problematični posao produbljivanja akvatorijuma gradske marine Kalimanj i njenog čišćenja od nanosa blata i mulja, za šta je Opština sa tom kompanijom sklopila ugovr vrijedan skoro 200 hiljada eura.

Plovni bager Iva Puta u Kalimanjufoto: Siniša Luković

Posao iskopavanja oko 40 hiljada kubika mulja i nanosa iz podmorja gradske marine pretvorio se, međutim, u skandal jer je po odredbama tendera Opštine Tivat, izvođač bio u obavezi da iskopani materijal odvede na udaljenost ne manju od kilometar od obale Tivta i odloži na dubinu mora ne manju od 10 metara. Način na koji je tom poslu pristupila “Iva put“ u aprilu 2019. zaprepastio je Tivćane jer je plovnim bagerom-refulerom, ta kompanija počela da iskopava nanose mulja iz krajnjeg sjeverozapadnog dijela Kalimanja, kod restorana “Volat“ i taj je materijal plutajućim cjevovodom odvodila na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipala na ulazu u marinu, u tjesnacu Grlo, na taj način zatrpavajući ionako uzak i plitak jedini ulaz u tivatsu gradsku marinu.

Nakon što se javnost pobunila, iz Opštine su saopštili da je to bilo samo “testno uklanjanje mulja“, pa su iz “Ive puta“ ubrzo postavili plutajući cjevovod za izbacivanje mulja iz gradske lučice na udaljenost od nekoliko stotina metara od obale Tivta, pred rtom Pakovo. Iako je on predstavljao prepreku na moru i opasnost za manja plovila, cjevovod od plastičnih cijevi promjera preko 20 centimetara koji su na površini mora držale brojne za njega privezane metalne bačve, nije bio propisno obilježen, niti osvijetljen tokom noći, a što bi morao biti po propisima o sigurnosti pomorske plovidbe. Postavljanje plutajućeg cjevovoda i obavljanje podmorskih radova u Kalimanju tada nisu ni objavljeni preko oglasa za pomorce Uprave pomorske sigurnosti, iako je to takođe po propisima, moralo biti učinjeno.

Nakon što su se u junu prošle godine pobunili hotelijeri čiji su se gosti žalili na nesnosan smrad i zamućeno more jer je nanos mulja koji se ispumpavao u more pred rtom Pakovo bio pun kanalizacionog otpada i zauljenih materija, reagovala je i Ekološka inspekcija koja je zaustavila ove kontroverzne radove i naložila investitoru - Opštini Tivat, da prije njihovog eventualnog nastavka, izradi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i preduzme mjere da se smanji zagađivanje šireg akvatorijuma Tivatskog zaliva. Elaborat je u međuvremenu završen i pokazao je da se produbljivanje Kalimanja nikako ne smije raditi na način na koji su to pokušali učiniti Opština i “Iva put“, pa radovi ni do danas nisu nastavljeni.

Plovni bager “Iva puta“ već više od godinu dana besposlen pluta, vezan uz jedan od gatova gradske marine i zauzima mjesto za čamce koji inače, plaćaju privez. Iz Opštine Tivat do sada su tvrdili da uprkos neplaniranom zastoju, neće doći u poziciju da odabranom izvođaču radova - “Iva putu“ plaćaju penale jer mu u skladu sa potpisanim ugovorom, nisu omogućili nesmetano izvođenje radova. Ipak, Kusovac se odjednom naprasno sjetio da Opštini treba baš mašina kakvu je „Iva put“ namjenski donio da radi posao u Kalimnaju i koja besposlena leži već duže od godinu, pa je 19. avgusta odlučio da izmijeni plana javnih nabavki Opštine za 2020. i ide u raspisvanje tendera da kupi “mašinu za čičenje podmorja - odnosno baš taj bager.

SD: To je potpuna ludost i nepotrebno bacanje novca

Iz SD Tivta, koja je koalicioni partner sa DPS u odlazećoj lokalnoj upravi Tivta, nezvanično su juče “Vijestima“ kazali da nisu bili upoznati sa ovakvim namjerama svog većeg koalicionog partnera i da im se snažno protive i ograđuju od toga.

“Apsolutno nemamo ništa sa tim i smatramo nabavku ovakve mašine potpunom ludošću i nepotrebnim bacanjem novca u situaciji kada je gradski budžet u veoma lošem stanju i kada jedva da ima novca za isplatu plata zaposlenima u Opštini“, kazao je sagovornik „Vijesti“ iz vrha tivatske SD.

Predsjednik OO HGI Tivta i potpredsjednik Opštine Ilija Janović nije odgvarao na telefonske pozive novinara da saopšti stav te partije oko Kusovčeve namjere da 120.000 eura gradskog novca potroši pod ovako sumnjivim okolnostima.