Sindikat prosvjete: Kombinovani model nastave je nemoguća prosvjetna misija

Predsjednik podgoričkog odbora SPCG Slobodan Savović smatra da Ministarstvo prosvjete nije ništa učinilo da olakša početak školske godine učenicima

3149 pregleda7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svim učenicima treba omogućiti da nastavu pohađaju u školi uz striktno pridržavanje mjera Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazali su iz Sindikata prosvjete, navodeći da je model kombinovane nastave "nemoguća prosvjetna misija".

Iz SPCG poručili su društvenim i prosvjetnim vlastima da je učenje na daljinu nužno zlo.

“Kombinovani model nastave nemoguća je prosvjetna misija. Stoga, šaljemo jasnu poruku da u narednom periodu treba uvesti sve učenike u učionice, uz striktno pridržavanje mjera IJZ-a”, navodi se u saopštenju SPCG povodom 5. oktobra - Svjetskog dana nastavnika.

Predsjednik podgoričkog odbora SPCG Slobodan Savović smatra da Ministarstvo prosvjete nije ništa učinilo da olakša početak školske godine učenicima.

Prema njegovim riječima, mnogo je više nedoumica i neriješenih pitanja u vaspitno - obrazovnom procesu u odnosu na ona koja su riješena.

“Tokom ljeta su u kontinuitetu ulagani napori da se sa odgovarajućim obrazovnim vlastima obezbijedi da povratak u škole bude što sigurniji i zdraviji, usklađujući potrebu za povratkom učenika u učionicu sa zaštitom uslova rada i zaštitom zdravlja i sigurnosti nastavnika i učenika”, naveo je Savović.

On je kazao da je SPCG cijelo ljeto vrijedno radio da što više olakša nastavnicima i učenicima i da što bolje definiše radno - pravne uslove za prosvjetne radnike.

“Nažalost, Ministarstvo prosvjete nije imalo sluha za nas. Sve se svelo na entuzijazam i posvećenost prosvjetnih radnika i puku improvizaciju prosvjetnih vlasti”, rekao je Savović.

Kako je naveo, uvažavajući izuzetan trud nastavnika i ostalih zaposlenih u obrazovanju i izuzetnu energiju, kreativnost i inovativnost koju su pokazali tokom pandemije, ovogodišnji Svjetski dan nastavnika proslavlja nastavnike i njihove sindikate, koji su preuzeli vođstvo tokom krize.

“Razvoj dugoročne vizije vaspitno - obrazovnih ustanova i obrazovnih sistema za kvalitetno obrazovanje u 21. vijeku izvan pandemije koronavirusa sada mora biti naš cilj”, dodao je Savović.

Kako je kazao, promovisanje pristojnih uslova rada, ljudskih i sindikalnih prava, jačanje socijalnog dijaloga i obnova sindikata zajedno sa promovisanjem kvalitetnog obrazovanja, sada su više nego ikada prioriteti kojima teže i solidarno ih brane.