Novinari da spašavaju ugled RTCG

Članovi Savjeta RTCG o kritikama EK na račun Javnog servisa, ali i negodovanja zaposlenih

7868 pregleda18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

Rukovodstvo Javnog servisa trebalo bi da podnese ostavku, kazao je član Savjeta RTCG Milan Radović, komentarišući kritike Evropske komisije, ali i jučerašnju odluku šefa informativnog deska TVCG Bojana Terzića da podnese ostavku na tu poziciju.

Radović je ocijenio da je Terzić poručio profesionalno i odgovorno.

“Nema tog profesionalca koji će stajati iza ovako neprofesionalnog rada koji menadžment forsira. Apelujem na menadžment da podnese ostavke, jer i ovo što čitamo u izvještaju EK je dovoljno za takav čin. Da ne spominjemo sve ostale afere. Pozivam sve novinare da ne poštuju sulude i ideje suprotne zakonu, standardima i javnom interesu menadžmenta, i time spasu svoj kredibilitet, ali i ono što je ostalo od ugleda TVCG”, kazao je Radović za “Vijesti”.

Terzić je u zahtjevu koji je upućen generalnom direktoru RTCG Božidaru Šundiću, direktoru TVCG Slavku Đurđiću i urednici Prvog programa Aleksandri Pavićević naveo da duže vrijeme nije saglasan sa onim kako izgleda informativni program TVCG, ističući da se pojedine teme obrađuju na krajnje neprimjeren način, poput priloga u kojem se govori o odnosu crkve i koronavirusa. Ocijenio je da su u njima kršeni profesionalni standardi. Šundić i Đurđić juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” o tome kako komentarišu ostavku.

Dugogodišnji novinar RTCG Zoran Leković uputio je juče apel da se pod hitno uradi nešto po pitanju, kako je kazao, neprofesionalizma, govora mržnje i širenja vjerske i nacionalne netolerancije Javnog servisa.

EK je u izvještaju kazala da ostaju zabrinutosti za uredničku nezavisnost i profesionalne standarde na RTCG.

Osim što su u njemu pomenute nezakonite smjene u Savjetu RTCG, EK ističe da su u martu pokrenuti disciplinski postupci protiv dvoje novinara jer su na svojim privatnim nalozima na društvenim mrežama kritkovali dokumentarni film Javnog servisa.

“Izvještaj EK, u dijelu o medijskim slobodama, i konkretno o radu RTCG-a, iznosi pogubne ocjene koje svakako idu u prilog neophodnosti unapređenja uređivačke politike. Konačno, stava sam da sankcionisanje i eliminacija kritičkog mišljenja iz RTCG ne može voditi ka unapređenju kvaliteta crnogorske medijske kuće”, kazala je članica Savjeta Bojana Jokić.

Dodala je da novinari i urednici Javnog servisa moraju postupati nezavisno, bez političke uklopljenosti i bez straha da će njihovi stavovi biti razlog sankcija ili otkaza.