Glavni grad nije htio da pozajmi Tuzima mašine za uklanjanje smeća, u pomoć pritekli komunalci iz Berana i Ulcinja

“Po jedan kamion iz Ulcinja i Berana poslali su nam prijatelji iz tih opština, a u petak će doći i iz Herceg Novog. Kad neće onaj ko mora, onda ima onih koji su srcem uz vas. Oni će ukloniti smeće iz kontejnera i oko njih. Javili su se privatnici iz Tuzi, koji će da uklone nelegalne deponije”, kazao je Camaj

15099 pregleda8 komentar(a)
Komunalci iz Ulcinja uklanjanju smeće iz Tuzi, Foto: Luka Zeković

Smeće, koje je danima gomilano na području opštine Tuzi, juče su uklanjali radnici komunalnih preduzeća iz Ulcinja i Berana.

Otpad u kontejnerima i u blizini njih gomilan je četiri dana, jer, kako tvrdi direktor Komunalnog preduzeća u Tuzima Nikola Camaj, nadležni iz Glavnog grada nisu odgovorili na njihov zahtjev da im pozajme mašine za uklanjanje smeća dok se ne završi razgraničenje između Tuzi i Podgorice.

“Po jedan kamion iz Ulcinja i Berana poslali su nam prijatelji iz tih opština, a u petak će doći i iz Herceg Novog. Kad neće onaj ko mora, onda ima onih koji su srcem uz vas. Oni će ukloniti smeće iz kontejnera i oko njih. Javili su se privatnici iz Tuzi, koji će da uklone nelegalne deponije”, kazao je Camaj.

On je istakao da su godinama prihodi iz Tuzi odlazili u Podgoricu.

“Kada se razvedu muž i žena, dijeli se zajednička imovina. Moraju da shvate da smo sada samostalna Opština. Ne tražimo naravno ništa što nam ne pripada. Kazali smo Glavnom gradu da nećemo više da plaćamo račune za odvoz smeća, kada neće da nam izađu u susret”, kazao je Camaj. On je dodao da će u narednom periodu posao odvoza smeća riješiti tako što će plaćati zakup za po jedan kamion Komunalnog preduzeća iz Herceg Novog i Ulcinja.

“Nama su dovoljna dva kamiona da završe posao. Mi smo mala opština”, kazao je Camaj.

Pojasnio je da su sa “Deponijom” prije dva dana sklopili ugovor o odlaganju sakupljenog otpada u sanitarnim kadama tog preduzeća.

Ekipa “Vijesti” juče je poslije podne zatekla radnike Komunalnog preduzeća iz Ulcinja, koji su tovarili u kamion tog preduzeća otpad u glavnoj ulici u Tuzima. Radnik Komunalnog preduzeća u Tuzima, koji je ekipu iz Ulcinja “navodio” na lokacije gdje su kontejneri i otpad, kazao je “Vijestima” da će im trebati čitav dan da uklone nagomilano smeće.

“Smeće nije četiri dana odvoženo. Ekipa iz Berana je došla u osam časova, iz Ulcinja u devet”, kazao je on.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je rekao da su svi komunalni poslovi koje su preduzeća Glavnog grada obavljala i obavljaju ne teritoriji opštine Tuzi su uredno naplaćeni.

“Dakle, ništa se ne radi besplatno u Tuzima, ostvaruje se ogroman prihod koji je sigurni smo, veći neko rashod. Svjesni smo činjenice da su planirali da zadržite preduzeća koja prihoduju, a da nam prebace ona koja imaju troškove”, kazao je Đeljošaj.

On je istakao da prije svega, zbog svih građana Crne Gore, želi da ponovi, da Opština Tuzi ima zakonom definisanu teritoriju sa glavnim gradom, dakle ne razgovaramo na temu teritorije.

“Predložena nam je ‘džentlmenska’, za nas neprihvatljiva ideja za razmjenu teritorije. To su predložili gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici, a za nas bi ovakva ponuda značila pogoršanje odnosa između građana Kuča i Malesije, međutim mi smo to uvidjeli i nemamo apsolutno nikakav problem sa Kučima. Ono što je jasno vidljivo, kada govorimo o drugim temama koje su predmet rasprave, jeste činjenica da sa druge strane imamo nekoga ko ne posjeduje poznavanje osnovnih pravila koja su definisana Zakonom o lokalnoj samoupravi, međutim svaki mlad čovjek može, i treba da čita i uči”, kazao je Đeljošaj. Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja o problemu odvoza smeća iz Tuzi.