Inspirisala ga tužna ljubavna priča

Emir Bukovica objavio je novi singl “Mahala zna” koji je rađen za potrebe projekta “Virtuelni muzej starih zanata”

3229 pregleda0 komentar(a)
Bukovica, Foto: Privatna arhiva

Bosanskohercegovački muzičar Emir Bukovica objavio je novi singl “Mahala zna” koji je rađen za potrebe projekta “Virtuelni muzej starih zanata”. U pitanju je numera koja je objavljena pod imenom Emirovog solo muzičkog projekta Bukowskee, a upravo mu je za inspiraciju poslužila istinita priča koju je čuo istraživajući za potrebe pomenutog projekta. Naime, u pjesmi “Mahala zna” Emir je ispričao priča o nesrećnoj i zabranjenoj ljubavi dvoje mladih ljudi koji su pripadali različitim društvenim slojevima. Iako takvih priča, nažalost ima i danas, Emir smatra da za pravu ljubav ne postoje prepreke.

“Nadam se i želim da vjerujem da ne može ništa biti prepreka ljubavi, ali onda svako malo čuješ i doživiš da se nesrećne i zabranjene ljubavi ipak dešavaju. Ja sam o istinitoj ljubavnoj priči koju sam opisao u svojoj pjesmi “Mahala zna” pročitao u nekim starim spisima o događajima i ljudima prije nekoliko vijekova. Fasciniralo me kako se Balkan sporo mijenja i koliko je ta stara priča o raslojavanju i podjelama, na žalost, aktuelna do dana današnjeg, po svim društvenim i socijalnim slojevima. Ljubav to ne zaslužuje i ja sam za to da se ona slavi čak i onda kada je nesrećna”, kaže u razgovoru za “Vijesti” frontmen benda Emir & Frozen Camels.

Za projekat “Virtuelni muzej starih zanata” Bukovica je napisao više kompozicija, no ovo će biti jedina pjesma sa tekstom.

“Za ovaj projekat sam pisao muziku misleći da će moj autorski rad ostati u tom background domenu. Dakle jedino kao audio podrška ovom projektu. No, naletjevši na ovu ljubavnu priču gotovo hamletovskog karaktera, rodila se ideja da napišem pjesmu na osnovu događaja o kojem su tada brujali i govorili svi. O kojem je mahala znala sve. Sada vidim da je to bila dobra ideja i da se pjesma sviđa ljudima, što me čini jako srećnim”, pohvalio se on.

Ova numera neka je vrsta moderne sevdalinke. Na pitanje da li je upravo zbog toga objavio kao Bukowskee, a ne sa bendom Emir & Frozen Camels, sagovornik Vijesti odgovara:

“Svoj solo projekat BUKOWSKEE sam pokrenuo upravo iz razloga što u nekoj mojoj muzičkoj sehari postoji dosta ideja i nota koje nisu nužno rokerske. Želio sam sebi oškrinuti jedna druga vrata i svijetu prezentovati i malo drugačije ideje, ali ni sekunde odstupajući od moje misli vodilje da muzika, prije svega, mora biti kvalitetna, da tekst treba biti kvalitetan, a produkcija savršena. I pjesmu ‘Mahala zna’ sam snimio sa svojom starom američkom ekipom saradnika Denijem Šepardom i Darelom Nutom u studiju “Definition Media” na Floridi, a završnu produkciju sam radio u sarajevskom studiju “Long Play” mog prijatelja i najboljeg bosanskohercegovačkog producenta Mahira Sarihodžića”.

Tokom rada na ovom projektu Bukovica je sproveo si neka istraživanja. Upravo priče koje je uspio da otkrije su ga fascinirale, pa mu je drago što je kroz ovakvu pjesmu uspio da ostavi nešto za buduće generacije.

“Naš prostor je prepun prelijepih priča, koje se prepliću, sa onim koje i nisu tako lijepe. Ja sam odabrao da opjevam ove prve. Počastvovan sam pozivom da radim muziku za ovaj projekat jer iza sebe ostavljamo nešto za buduće generacije koje realno gube interes za lijepi dio sopstvene prošlosti i istorije. No, koristeći njima intresantnu Virtual Reality (VR) tehnologiju ipak ih vraćamo i edukujemo o nečemu o čemu bi bilo lijepo da znaju. Ponosan sam i na činjenicu da smo napravili i jednu pionirsku stvar - prvi Virtal Reality (VR) muzički spot na ovim prostorima”, pohvalio se on.

Pod imenom Bukowskee ovo mu je treći singl, a mnogo više radi sa matičnim bendom. Kaže da to ne znači da mu je lakše da piše rok kompozicije, s obzirom na to da je kroz solo projekat najavio da će njegovati novi zvuk.

“Nemam ja u glavi te podjele. Kada mi dođe neka melodija u glavi, nikada unaprijed ne znam u kojem smjeru će ona otići. Emir & Frozen Camels je za mene više od muzike. To je moja druga familija, tamo nas je petoro, tamo se zezamo i dajemo jedan drugom podršku. Kad usred koncerta gitaristi pukne žica mi to pokrivamo zajedno, mjenjamo ga dok je ne zamjeni i zajednički plovimo. BUKOWSKEE je ipak malo intimnija priča, u kojoj sam sam i u kojoj prosipam neka, ipak, malo više lična stanja i iskustva. I bend i solo projekat me prevashodno čine srećnim, jer volim i živim muziku” zaključuje Bukovica.

Korona usporila planove

Sa bendom Emir & Frozen Camels još prije prvog talasa korone najavio je novu numeru “Rat za ljubav”. Nadao se da će je promovisati kako zaslužuje, pa je riješio da čeka da se pandemija završi. Međutim, kako ista ne jenjava, Bukovica je prinuđen da opet promijeni plan.

“Kao i mnoge druge, ova korona nas je zaustavila i prikočila u tom koncertnom segmentu. Otkazani su nam mnogi nastupi, pa i jedna najavljena turneja u Slovačkoj kojoj smo se puno radovali. No, svirati prestali nismo. Čak smo objavili i jednu “korona akustičnu” pjesmu. Radi se o našoj staroj numeri “Ulica” za koju smo snimili i tada jedino moguči online spot. Sve ovo se dešavalo dok, žargonski govoreći, u šteku već pola godine imamo gotov i zaista fenomenalan spot za pjesmu ‘Rat za ljubav’. Računajući da će korona proći, željeli smo da i pjesmu i spot promoviramo kako Bog zapovjeda. Ali pošto ovo sr*nje očito ne misli stati uskoro, mislim da ćemo ubrzo objaviti ovu pjesmu”, obećava Bukovica.