Vukmirović: Hronični pacijenti da se obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa

U Centru za kardiologiju i Centru za hardiohirurgiju KCCG obavljaju se samo hitne intervencije

10794 pregleda10 komentar(a)
Vukmirović, Foto: TV Vijesti

Centar za kardiologiju i Centar za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore zbog situacije sa koronavirusom funkcioniše smanjenim kapacitetima, a obavljaju se samo hitne intervencije, rekao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti kardiolog aritmolog, načelnik Odjeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca KCCG, dr Mihailo Vukmirović.

Kazao je da su hitni pacijenti oni koji dolaze u Klinički centar radi izvođenja dijagnostičikih i terapijskih procedura.

„Održavamo konzilijume srijedom i petkom u 12 sati, gdje analiziramo ugroženost pacijenata, i hitnim slučajevima odmah dajemo prijem“, rekao je Vukmirović i dodao da si svi ljekari na raspologanju, te da nijedan nije obolio od Kovida-19.

Komentarišući kakve posljedice koronavirus može da ostavi na srce, Vukmirović kaže da oni stiču iskustva u radu, da nemaju prethodna, te da se uče dok je virus u toku.

Ističe da rizična grupa mogu biti pacijenti koji su ranije imali neke od kardiovaskularne bolesti odranije, ali i oni koji nisu imali tih problema.

„Može doći do upale srčanog mišića i, ukoliko se pacijent ne prilagodi i ne sluša instrukcije doktora i vrati se brže fizičkim aktivnostima, stanje može da se iskomplikuje“.

S obzirom na to da nam se bliži sezona gripa, Vukmirović savjetuje obaveznu vakcinaciju.

„Preporučujem da se svi hronični pacijenti u stabilnoj fazi bolesti obavezno vakcinišu protiv sezonskog gripa“.

Vukmirović naglašava da postoje simptomi koji često prolaze neprimijećeno, a mogu da ukažu da će osoba doživjeti infarkt. „To su bolovi u grudima, lijevoj ruci i vratu. Traju nekoliko minuta. Ako bol traje nekoliko sati ili nekoliko dana, onda to nisu simptomi“.

Savjetuje da nivo stresa smanjimo na što najmanji mogući, a srčanim bolesnicima da slušaju instrukcije svojih ljekara, da redovno uzimaju terapiju, da je samoinicijativno ne prekidaju, da se uz savjete ljekara lagano vraćaju normalnim tokovima života, da ne puše.