Vulić kazala da nije uticala da se glasa za DPS

Tvrdi da je kroz "neobavezan razgovor" htjela da upozna Slavoljuba i Mariju Marković, kao i Predraga Konatara, sa programom partije

17651 pregleda10 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici, Foto: Filip Roganović

Dušica Vulić izjavila je danas u Osnovnom sudu u Podgorici, pred sudijom Nadom Rabrenović, da nije počinila krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

Tvrdila je da ni na koji način nije pravopravno uticala na Slavoljuba Markovića, Mariju Marković i Predraga Konatara da glasaju za izbornu listu Demokratske partije socijalista na izborima 30. avgusta, za šta je optužena.

"Nijednom u tom kontekstu nisam pominjala DPS. Kroz neobavezan razgovor htjela sam da ih upoznam sa programom partije", dodala je Vulić.

Prema optužnom prijedlogu Vulić se tereti da je obećala da će pomoći da se Marija i Predrag zaposle, a Slavoljub napreduje u službi Vojske Crne Gore.

Vulić se optužnim prijedlogom tereti da je počinila krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

"Kao aktivistkinja DPS-a zadužena za rad na terenu i razgovor sa građanima 11. avgusta oko 20.30 telefonski je saopštila Slavoljubu Markoviću da je od Vojske Crne Gore dobila podatke za njegovu kćerku, a od političke partije DPS-a i zaduženja da provjeri političke pripadnosti lica koja se primaju u Vojsku. Rekla mu je da zajedno sa kćerkom dođe narednog dana u 19 časova u prostorije mjesne zajednice Zagorič, koje koristi mjesni odbor političke partije DPS. Kada su Marija i Slavoljub Marković i Predrag Konatar kojeg je u međuvremenu pozvala iz istog razloga, došli u namjeri da utiče na njih da glasaju za izbornu listu DPS, a koristeći svoja saznanja da su se prijavili za oglas u službu u Vojsci Crne Gore, neistinito im je predstavila da izbor Marije Marković i Predraga Konatara, po oglasu, zavisi od rezlutata njenih provjera", navodi se u optužnom prijedlogu.

Dodaje se da je Marija Marković tada rekla da zna da treba po osnovu ugovora da počne da radi u Vojsci, ali da je "teren nije prepoznao“ i objasnila joj da nije "prepoznata kao simpatizer“, da se "ne vidi kao Crnogorka“ i da nije "politički podobna“ za prijem u Vojsku.

Uoči izbora, u avgustu je objavljen nimak u kojem Vulić, kao aktivistkinja DPS-a, Mariji, koja je konkurisala za poziciju u Ministarstvu odbrane, saopštava kako je "teren ne prepoznaje“ te da nije politički podobna za tu poziciju.