Obradović: Biznis plan Mađar Telekoma je bio obavezujući

Bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, optuženi su da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi

4683 pregleda5 komentar(a)
Obradović i Ivanović, Foto: Savo Prelević

Čitanjem dokaza, u Višem sudu u Podgorici, nastavljeno je suđenje bivšim direktorima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Evica Durutović, pročitani su finansijski izvještaji i statuti Telekoma i Moneta, te petogodišnji biznis plana koji je Mađar Telekom ponudio prilikom kupovine 2005.godine. Takođe je pročitana i dokumentacija u vezi sudskog procesa koji su u SAD-u pokrenute protiv čelnika Mađar i Dojče Telekoma.

Bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, optuženi su da su zloupotrebom službenog položaja pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji "Rawleigh Trading“ iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Komentarišući petogodišnji Biznis plan koji je Mađar Telekom ponudio prilikom kupovine Crnogorskog Telekoma, specijalni tužilac Saša Čađenović tvrdi da se radi o dokumentu koji nije obavezujući jer predstavlja dio ponude koju je kupac priložio na tender za prodaju Crnogorskog Telekom.

"Provedeni dokaz nije biznis plan koji obavezuje bilo koga jer nije donijet u skladu sa propisima koji regulišu donošenje obavezujućih biznis planova za pravna lica. Radi se o dokumentu iz ponude, te samim tim taj dokument ne obavezuje nikoga već predstavlja izraz namjera da će se nešto uraditi, a ne obavezu. Obzirom da je u pitanju ponuda, kako se navodi u aktu, podložan je bilo kakvoj izmjeni", smatra Čađenović.

Optuženi Obradović je pojasnio da petogodišnji biznis plan Mađar Telekoma koji je bio dio ponude je kasnije predstavljao okvirni dokument na osnovu kojeg su donošeni detaljniji biznis planovi.

"Kao što je cijena koja je data u ponudi obavezujuća, tako su obavezujući i ostali ponuđeni dokumenti, u konkretnom slučaju i petogodišnji biznis plan", naveo je Obradović.

Branilac optuženih advokat Zoran Piperović, je prokomentarisao odlaganje sudskog gonjenja - rukovodećeg kadra odnosno čelnih ljudi u Mađar Telekomu i Dojče Telekomu koji je potvrdio Okružni sud u Virdžiniji.

Naglasio je da sadržina ovog dokumenta nema dodirnih tačaka sa Crnogorskim Telekomom već da se sve odnosi na Telekom u Makedoniji.

"Slučaj je završen u SAD-u gdje je na ovaj predmet stavljena tačka kad je u pitanju Crnogorski Telekom", kazao je Piperović.

Optuženi Obradović je komentarišući Odluku Okružnog suda okruga Njujork, naveo je da se u drugom stavu navodi da je američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), da su okrivljeni bili povezani u dvije šeme i od kojih je došlo do podmićivanja javnih službenika u Makedoniji i Crnoj Gori.

U ovoj odluci se konstatuje i dav je SEC obavjestio sud da navodi koji se odnose na podmićivanje bazira isključivo navodima koji se odnose na Makedoniju. Dodao je da sve prethodno navedene činjenice se odnose na šemu okrivljenih u Makedoniji.