Budva: Sporni stan u srcu Staroga grada osvanuo u oglasima

Atraktivna nekretnina koju Opština pokušava godinama unazad da uknjiži na svoje ime kao pravni nasljednik, ponuđena je u zakup i to po cijeni od 400 eura mjesečeno, uz naznaku da se traži šest kirija unaprijed

26132 pregleda11 komentar(a)
Detalj iz budvanskog Staroga grada (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sporni stan u srcu budvanskog Staroga grada, kojeg Opština pokušava godinama unazad da uknjiži na svoje ime kao pravni nasljednik, osvanuo je na oglasima za rentiranje. Atraktivna nekretnina ponuđena je na jednoj od društvenih mreža da se izdaje u zakup i to po cijeni od 400 eura mjesečeno, uz naznaku da se traži šest kirija unaprijed.

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine opštine Đorđe Zenović pozvao je Upravu za imovinu da u što hitnijem roku pokrene postupak katastarskog izlaganja i da se to pitanje uzurpacije imovine Opštine konačno riješi.

Zenović je podsjetio da je još 2004, tadašnji predsjednik Opštine Budva stan dao na korišćenje opštinskoj firmi Parking servis.

“Upravni odbor Parking servisa je 2007. godine isti stan ustupio na privremeno korišćenje službeniku tog preduzeća Goranu Bazoviću. Promjenom vlasti 2016. godine su se stekli uslovi da se stan vrati na korišćenje Opštini i Parking servisu, pa se tadašnji predsjednik Opštine Dragan Krapović obratio dopisom direktoru Jovanu Gregoviću u kom je zahtijevao da urade sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi stan vratili u posjed Parking servisa“, kazao je Zenović.

On je dodao da je Upravni odbor Parking servisa potom donio odluku kojom je ukinuo odluku prethodnog Upravnog odbora i zahtijevao od Bazovića da se iseli iz stana.

“Nakon toga počinje pravno nadgornjavanje između Sekretarijata za kominalno-stambene poslove Opštine Budva, koji je nadležan za iseljenja, i advokata koji zastupa Bazovića, a koji je Opštini osporio aktivnu legitimaciju iz razloga što je u listu nepokretnosti pravo raspolaganja na zgradi u kojoj se nalazi stan upisan na Kulturno-informativni centar, pravni subjekt koji je prestao da postoji 1991. godine. Pravni nasljednici Kulturno-informativnog centra su postali JU Muzeji i galerije Budve i JU Grad teatar“, naglasio je Zenović.

Prema njegovim riječima, nakon te spoznaje Sekretarijat za komunalno stambene poslove je nekoliko puta zahtijevao novo katastarsko izlaganje od Uprave za imovinu Područna jedina Budva, što je odbijano iz raznoraznih razloga.

Oglas za stan objavljen na društvenim mrežama

“Postupak upisa prava svojine na toj zgradi traje pune tri godine pred Katastrom i Ministarstvom finansija i do današnjeg dana Opština, koja je nesporno osnivač, i Kulturno informativni centar, a samim tim i Muzeji i galerije i Grad teatar, ne uspijevaju da se upišu kao vlasnik. Takođe, gospodin Bazović je pred Osnovnim sudom pokrenuo postupak protiv Opštine Budva, kojom nastoji da dokaže kako je on stekao pravo svojine “enormnim ulaganjima u stan”. Uz tužbu nije dostavio nijedan dokaz za te svoje tvrdnje“, kazao je Zenović.

On je dodao da su sada i postupak iseljenja i postupak po tužbi Bazovića u prekidu.

“Sve dok se ne riješi pitanje upisa prava svojine u listu nepokretnosti, koji vodimo pred budvanskim Katastrom. Lično smatram da je sramno da trenutni korisnik predmetnog stana oglašava da daje u zakup, posebno jer je i u dopisima tvrdio da stan koristi savjesno i da nema alternativne mogućnosti za rješavanje stambenog pitanja. Očigledno je da to nije tako i zato apelujemo na Upravu za imovinu da u što hitnijem roku pokrene postupak katastarskog izlaganja i da se ovo pitanje uzurpacije imovine Opštine konačno riješi“, zaključio je Zenović.

U Starom gradu postoji još nekoliko nekretnina koje Opština kao nasljednik uknjiženih firmi koje je osnovala, a koje su potom ugašene, ne može da preknjiži na svoje ime.