Kalezić Sošiću: Čime ste željeli da nas fascinirate?

"Pominjete Vaše kompetencije. Pitam Vas kako je realno da ste, do sada, režirali samo tri pozorišne predstave", pitao je Kalezić

10498 pregleda11 komentar(a)
Kalezić, Foto: Dimitrije Nedeljković

Stalni član glumačkog ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta, mr Slavko Kalezić, uputio je juče otvoreno pismo umjetničkom direktoru CNP-a Željku Sošiću, nakon što ga je “inspirisao intervju Vijestima”.

“To neću učiniti sa prezirom apropo Vaše (Sošićeve) rečenice “…sa prezirom odbacujem takve besmislice” upućene nama, glumcima. Veoma sam dobronamjeran”, ističe Kalezić na početku.

Na pitanje “Vijesti” upućeno Sošiću, a vezano za njegovu kompetentnost i iskustvo koje glumci smatraju spornim za funkciju koju obavlja, umjetnički direktor CNP-a je odgovorio: “Na pada mi na pamet da se spuštam na nivo dokazivanja svojih kompetencija bilo kome”. Kalezić ga pita:

“Kako sebe doživljavate otkad ste došli na poziciju umjetničkog direktora? Čime ste željeli da nas fascinirate? Vjerujem da ste pročitali pozorišnu etiku Stanislavskog u kojoj, između ostalog, piše da je jedan od uslova stvaranja reda i zdrave atmosfere u pozorištu učvršćivanje autoriteta lícā, koja iz ovih ili onih razloga treba da vode posao. (...) Pominjete Vaše kompetencije. Pitam Vas kako je realno da ste, do sada, režirali samo tri pozorišne predstave: “Hanđo”, Jukia Mišime (Crnogorsko narodno pozorište), “Pravednici”, Albera Kamija (Kraljevsko pozorište Zetski Dom) i “Slijepi” Morisa Meterlinka (NVO Atak). Koliko su puta odigrane? Usuđujete se da govorite o Vašim kompetencijama u okviru pozorišne djelatnosti? Bilo bi izuzetno pretenciozno da Vam sada, iz svog ugla, govorim o tome šta su, zaista, kompetencije”, ističe Kalezić.

Sošić je, povodom pitanja o radu pozorišta u toku pandemije virusa korona kazao i da se “ne može nacionalni teatar pretvoriti u amatersku družinu u kojoj će se projekti raditi ad hoc, u kom će se zbog epidemije raditi samo monodrame, recitatorske večeri i slično”, a Kalezić se pita da li je tako uporedio monodramu sa recitatorskim večerima.

“Da li Vi znate šta je monodrama? Da li ste znali da je monodrama pozorišna forma u kojoj tekst realizuje samo jedan glumac? Da li ste svjesni koliko je monodrama dragocjena kao pozorišna forma za kojom pozorišna publika čezne? Monodrama kao pozorišna forma je izuzetno teška i za glumce sa značajnim scenskim iskustvom. Dovoljno je navesti dva glumačka imena: Milan Lane Gutović i Zijah Sokolović. Da li ste nekada odgledali njihove monodrame? Ako niste njih onda ćete, uskoro, imati prilike mene da gledate u monodrami koju pripremam mjesecima. Sa zadovoljstvom ću Vas pozvati na premijeru”.

“Srdačno Vas pozdravljam u nadi da ćete voljeti umjetnost u sebi, a ne sebe u umjetnosti”, poručio je Kalezić Sošiću.