Budućnost odbranom do preokreta i prve pobjede u sezoni

Tačku na meč je majstorskim potezom stavila Majda Mehmedović, koja je vaterpolo žargonom rečeno - šraubom pola minuta prije kraja potvrdila trijumf na gostovanju Borusiji u Dortmundu (28:26)

21137 pregleda11 komentar(a)
Foto: Savo Prelević

Djelovalo je da je sve izgubljeno, jer je 20 minuta prije kraja bilo minus pet (22:17), a igre nije bilo.

U napadu bezidejno, u odbrani premeko, a onda je Dragan Adžić uzeo tajm-aut, nakon kojeg se sve preokrenulo - Budućnost je agresivnom, dubokom defanzivom zbunila Borusiju Dortmund, u napadu se konačno probudila Andrea Lekić, i uz podršku Alison Pino kreirala veliki preokret za prvu pobjedu u Ligi šampiona ove sezone (28:26).

Tačku na meč je majstorskim potezom stavila Majda Mehmedović, koja je vaterpolo žargonom rečeno - šraubom pola minuta prije kraja potvrdila trijumf.

Budućnost je bolje počela meč, imala nekoliko puta plus dva, ali je brzo pala u igri i dozvolila bekovima domaćih da se razmašu.

Keli Dulfer, koju iz reprezentacije Holandije poznajemo samo kao odličnu odbrambenu igračicu, u napadu je činila šta je htjela i u 16. minutu prvi put pogodila za plus tri (10:7), a u 21. za zabrinjavajućih 12:8.

Mehmedovićeva je nekako održavala priključak, a Jovanka Radičević prvi put primila loptu i šutirala u 23. minutu, kada je pogodila za 13:10.

Dva krila su su smanjila na 14:13, ali je Borusija u 2. poluvremenu koristila tromost u igri protivnica i u 40. minutu sa dva brza gola Aline Grajsels došla do rekordnih plus pet (22:17).

Tada je Adžić pozvao igračice na tajm-aut, a tih 60 sekundi odmora i savjeta kao da je probudilo njegove igračice.

Pogotovo do tada neprimjetnu Lekićevu, koja je konačno pomogla Pino u organizaciji napada. Domaće su u 50. minutu preko Dulfer stigle do 25:22, ali od tog trenutka do 55 sekundi pred kraj nisu imali nikakvo rješenje za odbranu Budućnosti.

Itana Grbić, Mehmedovićeva (cepelin nakon asistencije Pino) i Nikolina Vukčević svojim drugim pogotkom iz kontre su izjednačile na 25:25 u 52. minutu, da bi Francuskinja sa dva vezana gola (drugi iz sedmerca) preokrenula na 27:25.

Keli Folebreht je na startu posljednjeg minuta smanjila, sudije su brzo podigle ruke za pasivni napad Budućnosti, ali je 30-godišnja Baranka po ko zna koji put pokazala koliko je lucidna i obezbijedila pobjedu.

Podgoričanke su sa ova dva boda širom otvorile vrata osmine finala, a moći će i mirnije da se spremaju za nastavak sezone i jure formu za mečeve odluke na proljeće. Da su izgubile, tenzija bi dostigla vrhunac...

BORUSIJA DORTMUND - BUDUĆNOST 26:28 (15:13)

Dortmund - Dvorana „Helmut Kernig”. Gledalaca: Sudije: Bunuara i Sami (Francuska). Sedmerci: Borusija Dortmund 3 (2), Budućnost 4 (3). Isključenja: Borusija Dortmund 6 (Freriks 17, 24), Budućnost 2 (Majda 11).

Borusija Dortmund: ROH (četiri odbrane), Ten Holte (dvije odbrane i sedmerac), GRAJSELS 6 (1), Danijelson 2, Van Zajl, SMITS 3, Abdula, Štokšleder, GUTIJERES-BERMEHO 2 (1), FRERIKS 2, DULFER 5, FOLEBREHT 6, Rode, Blekman.

Budućnost: ARENHART (12 odbrana i sedmerac), Vujisić, Petrović, RADIČEVIĆ 2, Džaferović, A. Marsenić, BRNOVIĆ 1, PINO 7 (3), MASLOVA 5, Ramusović, LEKIĆ 3, MEHMEDOVIĆ 7, Kadović, Grbić 1, Vukčević 2.