"Panter" obećao da neće pobjeći: Viši sud prihvatio da uz jemstvo od 215.000 eura pusti Vujačića

Uz jemstvo položeno upisom hipoteke na ličnu i porodičnu imovinu, Vujačiću je određena mjera zabrane napuštanja stana u Podgorici, piše u rješenju Višeg suda

33354 pregleda9 komentar(a)
Policija oko zgrade Višeg suda (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Viši sud prihvatio je da uz jemstvo od 215.500 eura na slobodu pusti “pink pantera” Vladimira Vujačića (46).

Njemu je 15. septembra određen ekstradicioni pritvor, zbog sumnje da je u Milanu iz jedne zlatare ukrao ručne časovnike vrijedne oko 200.000 eura.

Uz jemstvo položeno upisom hipoteke na ličnu i porodičnu imovinu, Vujačiću je određena mjera zabrane napuštanja stana u Podgorici, piše u rješenju Višeg suda.

Iz suda je objašnjeno da Vujačićeva majka za njega garantuje stanovima i poslovnim prostorima - vrijednim 87.750 eura i 127.500 eura. ‘Okrivljeni Vujačić Vladimir je na saslušanju kod sudije za istragu, dana 25. 9. 2020. godine dao obećanje da do kraja ekstradicionog postupka neće pobjeći, niti se kriti, te da bez odobrenja neće napuštati Crnu Goru’”, piše u rješenju

Vujačić je uhapšen sredinom septembra, po potjernici koju je za njim raspisao Interpol Italije zbog pljačke zlatare.

“Pred ovim sudom u toku je ekstradicioni postupak protiv državljanina Crne Gore Vladimira Vujačića, radi izručenja Italiji, u cilju vođenja krivičnog postupka, a zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo razbojništvo u saučesništvu... Rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici...Vujačić Vladimiru određen je ekstradicioni pritvor, po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st.1 tač. 1 ZKP-a, koji mu se računa od 15. 9. 2020. godine. Branilac okrivljenog, advokat Vuksanović Miloš, je dana 6. 10. 2020. godine podnio predlog za odeđivanje jemstva, koji je dopunio 9. 10. 2020. godine”, piše u spisima Višeg suda.

Objašnjeno je da Vujačićeva majka za njega garantuje stanovima i poslovnim prostorima vrijednim 87.750 eura i 127.500 eura.

“Okrivljeni Vujačić Vladimir je na saslušanju kod sudije za istragu, dana 25. 9. 2020. godine dao obećanje da do kraja ekstradicionog postupka neće pobjeći, niti se kriti, te da bez odobrenja neće napuštati Crnu Goru”, piše u rješenju.

Obrazloženo je da je nakon procjene nepokretnosti dostavljena izjava Vujačićeve majke, koja se saglasila da se na imovinu upiše hipoteka u korist države.

“Imajući u vidu težinu krivičnog djela koje se okrivljenom stavlja na teret, izraženu kroz visinu zaprijećene kazne, imovno stanje okrivljenog i lica koje daje jemstvo, budući da isti nemaju drugih vrijednih stvari i da majka okrivljenog prima penziju od 400 eura, te s tim u vezi visinu ponuđenog jemstva u iznosu od 215.500, odnosno da je vrijednost ponuđenog jemstva u srazmjeri sa imovinskom koristi za koju postoji osnovana sumnja da je okrivljeni pribavio krivičnim djelom zbog kojeg se traži izručenje, tj. okrivljenom se u tom postupku stavlja na teret da je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 200.000 eura, dok jemstvo iznosi 215.000 eura, kao i obećanje okrivljenog da se do kraja postupka neće kriti, odnosno da će se odazvati na svaki poziv suda, sud nalazi da su ispunjeni uslovi za jemstvo”, piše u obrazloženju.

Ukoliko se Vujačić ne odazove na poziv suda, pritvor će mu ponovo biti određen.

Vujačić je, navodno, dio međunarodne grupe kradljivaca dragulja - Pink pantera.

Kada je uhapšen iz Uprave policije saopštili su da ga Italija sumnjiči da je 20. decembra 2017. godine, sa saizvršiocima, provalio u zlataru u Milanu i ukrao više od 20 satova i dvije narukvice.

Italija je za njim 9. septembra raspisala potjernicu.

“Za V.V. tragaju nadležni italijanski organi radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega pred nadležnim sudom u Milanu zbog krivičnog djela teško razbojništvo u saizvršilaštvu... U italijanskoj potjernici, V.V. se sumnjiči da je 20. decembra 2017. godine u 10.30 časova u Milanu, zajedno sa saizvršiocima, provalio u juvelirnicu ‘Paradiso Luxury’, kojom prilikom su uz korišćenje biber spreja i palice za razbijanje izloga i uz prijetnju pištolja, otuđio više od 20 satova velike vrijednosti, brendova ‘Rolex’, ‘Patek’, ‘Hamilton’, ‘Philippe Cartier’, kao i dvije narukvice. Ukupna vrijednost otuđenih predmeta se procjenjuje na više od 200.000 eura”, saopšteno je tada iz Uprave policije.