Najbolje od dva paralelna svijeta

Pijanista Nemanja Nikolić, koji sa svojim profesorom Aleksandrom Šandorovim radi projekat “Nebeska Rusija - četiri maljčika” otkriva kako se uklopila muzika Vlade Divljana sa djelima Sergeja Prokofjeva

1874 pregleda0 komentar(a)
“Nebeska Rusija - četiri maljčika”, Foto: Privatna arhiva

Klavirski duo koji čine pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić riješili su da na neobičan način odaju počast liku i djelu Vlade Divljana. Naime, oni su Divljanove kompozicije za potrebe projekta “Nebeska Rusija - četiri maljčika” spojili sa djelima ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva. Jedna od njih - “Retko te viđam sa devojkama” predstavljena je u vidu spota na Divljanov rođendan 10. maja, dok će ostale publika čuti na koncertu u Kolarcu koji je zakazan za 30. oktobar.

Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, pijanisti stvaraju autentično i novo muzičko djelo u potpunosti poštujući notne zapise koje koriste. Ovakav muzički izraz postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva i umjetničkog izraza Šandorova, ali je i intrigantan svima koji su slušali hitove Divljana.

Pijanista i profesor Šandorov ostavio je značajan trag kao dragocjeni saradnik Divljana tokom decenija zajedničkog rada. Radi kao profesor na katedri za klavir, a pored klasične muzike poznat je i po tome da na nastupima svira savremenu i rok muziku. Iz njegove klase izašao je veliki broj sjajnih pijanista, a jedan od njih je i Nikolić, kojem je bivši profesor ponudio da zajednički iznesu ovaj projekat.

“Aleksandar Šandorov snimajući film ‘Nebeska tema’ i koristeći segmente iz trećeg koncerta S. Prokofjeva uz Vladinu muziku, došao je na ideju da se kroz široki zvučnu dijapazon, koji dva klavira pružaju, napravi fuziju S. Prokofjeva i domaćeg rokenrola. Bio sam oduševljen njegovom idejom, time što ćemo nas dvojica da nastupamo zajedno, pa samim tim što ću biti jedan od četiri maljčika”, ispričao je u razgovoru za “Vijesti” Nemanja Nikolić.

Nikolićfoto: Privatna arhiva

Za razliku od Šandorova koji je imao priliku da nastupa sa Divljanom, Nikolić je volio da posjećuje nastupe “dobrog gospodina rokenrola”.

“Oduvijek sam pratio natupe Šandorova, kako klasične koncerate, tako i nastupe sa Vladom Divljanom. Obožavao sam da idem na njihove koncerte koje je uvijek pratila dobra muzika i atmosfera”, prisjeća se pijanista koji je još tokom studija imao želju da radi sa svojim profesorom.

“Vremenom smo postali jako dobri, iskreni prijatelji i energije nam se dopunjavaju. Pošto smo oduvijek imali želju i da nešto zajedno sviramo, Sale je došao na ideju da bi ovo bio idealan projekat za nas”, siguran je Nikolić. Divljan je kao autor ostavio bogat opus iza sebe radeći za Idole, samostalnu karijeru, muziku za filmove, ali i za djecu. Samim tim, Šandorovu nije bilo lako da odabere koja njegova djela će se naći u projektu “Nebeska Rusija - četiri maljčika”.

“Pokrenuti idejom sa snimanja filma i implementacijom muzike dobrog gospodina rokenrola u muziku Prokofjeva željeli smo da prikažemo najbolje od dva paralelna svijeta”, objašnjava Nikolić.

Uklapanje ova dva kompozitora i klasike sa rokom bilo je izazov raditi, tvrdi Nikolić.

“Nije bilo teško uklapanje ova dva žanra, bilo je zabavno da na tome radimo zato što smo obojica svirali zajedno ovaj koncert prije deset godina. U međuvremenu, Sale je snimao film ‘Nebeka tema’ u kome je koristio segmente koncerta uz Vladinu muziku i tako je došao na ideju ovog projekta, koju smo nas dvojica razradili za dva klavira”, dodaje Nikolić koji smatra da je upravo kombinacija klasike i popularne muzike, možda i jedan od najboljih načina da se djela klasičara približe široj publici.

“Iz mog dosadašnjeg iskustva, baveći se implementacijom klasične muzike u druge muzičke žanrove i svirajući klasičnu muziku na netipičnim mjestima gdje publika to ne očekuje, to je jedan od najboljih načina”, poručuje pijanista koji radi kao korepetitor u Muzičkoj školi Petar Konjović u Beogradu, a član je nekoliko kamernih sastava.

Pored klasičnog programa, na nastupima izvodi i popularni, džez i filmski repertoar. Ipak, ovo će mu biti prvi put da svira Divljanove pjesme.

“Pored toga što nekoliko puta nedjeljno javno nastupam sa raznovrsnim, tematskim repertoarom, kao što su veče popularne opere, filmske muzike, muzike iz Diznijevih crtanih filmova ili veče najpopularnijih hitova grupe Queen.Do sada nisam svirao Divljanove kompozicije, tako da se izuzetno radujem našem koncertu”, ne krije svoje oduševljenje Nikolić koji je zadovoljan reakcijama na njihovu verziju numere “Retko te viđam sa devojkama” koja je predstavljena prije nekoliko mjeseci.

“Hora u spotu nema, kako to često najavljuju, već je to sjajna vizuelna ideja Dušana Stojančevića koji je osmislio i snimio spot. U našoj istrumentalnoj verziji, naravno, tekst ne postoji, a vizuelno usne asociraju na već dobro poznatih stihova”, objašnjava Nikolić koji se nada da koncert na Kolarcu neće biti jedini, već da će sa projektom “Nebeska Rusija - četiri maljčika” posjetiti region.

“Bila je ideja da imamo nastupe u Makedoniji i Hrvatskoj, ali zbog pandemije koronavirusa je sve odloženo i veoma neizvjesno. Mi bismo voljeli da predstavimo koncert ‘4 maljčika’ i van Srbije i nadamo se da će se situacija sa pandemijom uskoro normalizovati”, zaključuje Nikolić.