Javna kampanja ekologa o pravilnom tretiranju otpada i ambroziji

Volonteri su dijelili informativnu brošuru o pravilnom postupanju sa ambalažnim otpadom od pesticida „Da opasan otpad postane bezopasan“, kao i promotivni materijal o ambroziji

1601 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa Trga slobode u Nikšiću, Foto: DMEN

Predstavnici Nevladine organizacije (NVO) Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovali su javnu kampanju na nikšićkom Trgu slobode kako bi građanima predstavili projekte „Da opasan otpad postane neopasan“ i „Kampanja za suzbijanje ambrozije“. Ekolozi su sa građanima razgovarali o pravilnom tretiranju otpada nakon upotrebe pesticida i suzbijanju korovske i alergene biljke, ambrozije.

„Od građana smo čuli iskustva i predloge za popravljanje stanja kada je u pitanju odlaganje otpada od pesticida koji, nažalost, često završava u životnoj sredini – rijekama, zemljištu, pored puteva. Njihovo interesovanje je bilo veliko i kada je u pitanju ambrozija, uzročnik preko pola polenskih alergija od kojih pati sve veći broj ljudi“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Volonteri su dijelili informativnu brošuru o pravilnom postupanju sa ambalažnim otpadom od pesticida „Da opasan otpad postane bezopasan“, kao i promotivni materijal o ambroziji.

„Namjera nam je bila da brošura 'Da opasan otpad postane bezopasan' bude putokaz poljoprivrednim proizvođačima koji koriste pesticide. Pravilna upotreba pesticida podrazumijeva preciznu poljoprivredu u kojoj se tačno zna ciljani štetni organizam suzbijanja, zatim obavezno konsultovanje stručnih lica, poštovanje svih mjera sigurnosti i dobijanje ekološki bezbjednog proizvoda“, stoji u saopštenju za javnost.

Ekolozi ističu da otpad nastao od pesticida treba da završi u odgovarajućim reciklažnim centrima, koji u ovom trenutku ne postoje u opštini Nikšić.

Kada je u pitanju promotivni materijal o ambroziji cilj ekologa je da motivišu građane da sami prepoznaju i uništavaju ambroziju.

Javna kampanja na Trgu slobode dio je aktivnosti u okviru pomenutih projekata, a sprovedena je uz poštovanje mjera uvedenih povodom pandemije Covid-19.