Agencija provjerava pet poslanika

Zbog sumnje da su prekršili zakon, postupci protiv predstavnika DPS-a, BS i DNP-a, jednog nezavisnog iz prethodnog i aktuelnog saziva Skupštine

27245 pregleda6 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore 23. septembra, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupke protiv pet doskorašnjih i aktuelnih poslanika u Skupštini Crne Gore zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

To je potvrđeno “Vijestima” u Agenciji.

Parlamentarni izbori održani su 30. avgusta, a nepunih mjesec dana kasnije - 23. septembra, konstitutisan je 27. saziv Skupštine Crne Gore.

Bez obzira na to da li su im na toj konstitutivnoj sjednici počeli ili prestali poslanički mandati, oni su imali zakonske obaveze prema Agenciji, a radi se o dostavljanju izvještaja o imovini i prihoda.

Djelujući proaktivno i preventivno, Agencija je dan nakon konstitutivne sjednice, 24. septembra, putem saopštenja obavijestila i upoznala zakonske obveznike sa njihovim obavezama propisanim odredbama Zakona.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavi redovan godišnji izvještaj o prihodima i imovini, za stanje od prošle godine.

Osim toga, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana imenovanja Agenciji dostavi izvještaj o prihodima i imovini.

“Provjerom naše baze i prispjelog materijala, utvrđeno je da jedna javna funkcionerka, članica Demokratske narodne partije (DNP), nije dostavila izvještaj po stupanju na javnu funkciju”, rečeno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Poslanici kojima je prestao poslanički mandat, takođe su imali rok od 30 dana da dostave imovinski karton. Međutim, to nisu uradili svi.

“Troje javnih funkcionera, po jedan iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS), kao i jedan nezavisni poslanik, nijesu dostavili Agenciji izvještaje po prestanku javne funkcije”, navodi se u odgovoru Agencije.

Zakonom je propisano i da je javni funkcioner dužan da prilikom prelaska na drugu javnu funkciju u roku od 30 dana od nastanka promjene o tome obavijesti Agenciju. Iz ove institucije su “Vijestima” kazali da to nije uradio jedan poslanik, ne precizirajući iz kog je političkog subjekta.

Ukoliko se u postupku potvrdi kršenje Zakona u ovih pet slučajeva, oni će biti kažnjeni novčano od 500 do 2.000 eura.

Agencija se u utorak oglasila saopštenjem u kojem navodi da provjeravaju i da li su ovi javni funkcioneri ispunili obaveze koje se tiču i prijavljivanja tačnih i potpunih podataka u svojim imovinskim izvještajima.

U saopštenju se navodi da Agencija vrši provjere za sve funkcionere koji su stupili na javnu funkciju po osnovu izbornog rezultata, “uključujuči sve poslanike i odbornike, te će u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem donijeti adekvatne odluke”.

“Agencija podsjeća da je, bez obzira na to što su pojedine NVO dostavile zahtjeve za pokretanje navedenih postupaka, ova institucija već pokrenula postupke po službenoj dužnosti,” navodi se u saopštenju.

Savjet Agencije raspravljaće na današnjoj sjednici o rezultatima iz trećeg kvartala ove godine, ali i izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u dijelu koji se odnosi na Agenciju.

Na osnovu pisanja “Vijesti”, Agencija je prije dva mjeseca donijela odluke protiv sedam poslanika DPS-a i poslanika “Albanci odlučno” zbog dostavljanja netačnih i nepotpunih podataka u svojim imovinskim kartonima, a tiču se prijavljivanja skupštinskih bonusa.