Donje Luge: Mještani tražili da se riješi problem sa nelegalnim azilom

“Njena parola je “u svom dvorištu možeš da radiš šta god hoćeš”. Inspektora Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Berane Radoja Babića i ostale izvršioce na samoj kapiji je dočekao advokat Đurđić Janko i još jedna gospodja, kako bi njih dvoje stali u zaštitu od uklanjanja pasa Inesi Gargović. Moramo reći da su oboje, i advokat i gospodja bili krajnje korektni u razgovoru sa izvršiocima, kao i sa nama mještanima” – pišu mještani Donjih Luga

6148 pregleda5 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić

Mještani beranskog naselja Donje Luge zatražili su od nadležnih institucija da hitno riješe višegodišnji problem sa nelegalnim azilom za pse koji u tom naselju drži njihova komšinica Ines Gargović.

Oni u pismu koje su dostavili Vijestima navode da Gargović u naselju Donje Luge-Berane već duži niz godina skuplja napustene pse i donosi ih kod sebe kući i u dvoriste, u naselju u kom je kuća do kuće udaljena 5-6 metara.

“Trenutno, kako ona kaže ima 24 psa, koji svojim gromoglasnim, nepodnošljivim i veoma čestim lajanjem, zavijanjem i urlikanjem remete život 60 porodica u dijelu naselja Donje Luge. Žena je napravila azil ili prihvatiliste za pse na relativno malom prostoru u gusto naseljenom mjestu. Lavež je nesnosan, a takodje se šire i neprijatni mirisi, što već godinama traje i sa čim se svi mještani godinama borimo. U početku smo molili Inesu da to ne radi u gusto naseljenom naselju, na šta bi ona uzvraćala veoma teškim uvredama i raznim kletvama” – pišu mještani.

Oni navode da su na kraju primorani da se žale državnim i opštinskim službama, kako bi zaštitili stanovništvo Donjih Luga od prevelike i česte buke.

“Prije nelegalnog azila, koji je od svog dvorišta napravila, komšiluk je bio u dobrim odnosima sa njom, a pogotovo sa njenim roditeljima. Razumljivo je da vam smeta česti lavež dva psa, a tek od 24. Za nju i njene podržavaoce, mi smo krivi zato što tražimo miran život. Stotinu puta smo rekli, a to i dokazujemo, da apsolutno nemamo ništa protiv pasa, ali da gusto naseljeno mjesto nije za azil ili prihvatilište istih, pa bio taj azil nelegalan ili legalan. Neka izmjesti pse na neko mjesto, gdje neće remetiti mir nikom i tu se sva priča završava. Ponavljamo da tražimo i treba da imamo miran život, jer nikom štetu ne pravimo, živimo od svoga rada i niko nikog ne smije da maltretira ili ugnjetava po bilo kom osnovu i bez razloga” – pišu mještani.

Prema njihovim riječima dana 28.10.2020. godine Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštine Berane zajedno sa DOO “Komunalno” Berane je trebalo da ukloni odnosno udomi 21 psa Inesi Gargović, na osnovu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama (kućnim ljubimcima), načina zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca (“Sl.list CG”-opštinski propisi br. 54/19 i 19/20), koja je mjesec i vise dana prije ovog datuma dobila tri zapisnika i rješenja, kako bi uklonila 21 psa, na šta se ona ne obazire.

“Njena parola je “u svom dvorištu možeš da radiš šta god hoćeš”. Inspektora Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Berane Radoja Babića i ostale izvršioce na samoj kapiji je dočekao advokat Đurđić Janko i još jedna gospodja, kako bi njih dvoje stali u zaštitu od uklanjanja pasa Inesi Gargović. Moramo reći da su oboje, i advokat i gospodja bili krajnje korektni u razgovoru sa izvršiocima, kao i sa nama mještanima” – pišu mještani Donjih Luga.

Oni kažu da je molbama advokata Janka Đurđića i gospodje Vesne, inspektor odložio izvršenje na 15 dana, vjerujući da će za to vrijeme Inesa Gargović da izmjesti svoje pse na drugo mjesto, sa čime su se i mještani složili.

“Ko je imalo svjestan i ko dobro zna pravu situaciju koja se ovdje dešava, zna da se radi o posebnoj vrsti terora nad stanovnistvom Donjih Luga. Reći ćemo vam da ovce, koze, svinje i dr. koje Inesa Gargović uporno pominje da ih ima u našim dvorištima i okućnicama, da je to još jedna od neistina i pozivamo ovim putem sve inspekcije da provjere ove njene tvrdnje. A govori o nacionalizmu, za šta vam svima možemo reći da je to tek jedna velika besmislica. Ovim putem pozdravljamo i gospodju Ljiljanu Jokić iz GP “URA” Mojkovac i pozivamo je da dodje kod nas u goste, da se uvjeri u sve ovo što pišemo. Apsurd je da i naša Mjesna zajednica i čitav grad Berane nijesu u pravu, a da je samo jedna Inesa Gargović u pravu, prosudite sami” – pišu mještani.

Oni podsjećaju i na situaciju od prije tri mjeseca kada je Gargović sa prijateljicom i dva momka, “koji su ničim izazvani toliko vrijedjali komšiluk i prijetili da će nas sve zapaliti i pobiti, na šta je policija automatski reagovala i privela ih. Koga god zanima da li je to tačno, može provjeriti u CB Berane”.

“Zamislite svi vi koji ovo čitate da vam je toliki broj pasa u neposrednoj blizini i da vam laju pod prozor non stop, samo to zamislite. Mi nijesmo gradjani desetog reda i tražimo svoja prava. I čovjek treba da ima cijenu” – zaključuju mještani beranskog naselja Donje Luge u pismu koje su dostavili Vijestima.

Šezdeset mještana ovog gusto naseljenog gradskog naselja kažu da iznose pravu istinu i činjenično stanje i ponavljaju da niko nikog nema pravo da maltretira.