„Višestruka korist”, ali čija?

Komijevo odsustvo iz Žirija drugog konkursa, ispostaviće se, otvorilo je širok put Komijevoj ekipici pravo ka konkursnim lovorikama...

5727 pregleda1 komentar(a)
Filip Aleksić, glavni gradski arhitekt Podgorice, Foto: Podgorica.me

Dijete Fićko, glavni podgorički arhitekt - ne pušta riječ da se progovori u Vijestima po pitanjima koja zalaze u njegov nazovi-djelokrug - a da ne poklopi.

Nakon što je u tekstu naslovljenom “Nije stručan da komentariše nečiju stručnost” (Vijesti, štampano izdanje, 15. oktobar 2020) poklopilo navode koje je gospodin Darko Vlahović (direktor C.R.E.A.M. Montenegro PPP Alliance/ Public Private Partnership Association) iznio u tekstu naslovljenom “Gradnja istočne tribine podgoričkog gradskog stadiona: Putokaz ignorisali, crtali po svome” (portal Vijesti, 13. oktobar 2020.) - Dijete Fićko je u tekstu naslovljenom “Aleksić: Rakčević pokušava da manipuliše javnošću kada je u pitanju zaštita Gorice” (portal Vijesti, 26. oktobar) promptno poklopilo tvrdnje Luke Rakčevića, odbornika URA-e u Skupštini PG, iznesene u prilogu o gradnji zgrade na brdu Gorica koji je emitovan na TV Vijesti dan ranije (portal Vijesti, “Vuković nije zaštitio Goricu i ispitao dokumenta: Gradi se zgrada sa osam stanova, DUP istekao 2016.”, 25. oktobar 2020.).

“Nakon i više nego uspješno završenog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona u Podgorici, zadovoljni smo što možemo da saopštimo”, piše dijete Fićko u tekstu objavljenom 15. oktobra, “da su dodijeljene sve tri nagrade (ajde!? - sve tri nagrade su dodijeljene!? - ma je li to moguće!? - op.a.), kao i jedan otkup (mašala, mašala - op.a.)”.

Riječ je, naravno, o i više nego bezveznom i više nego kontroverznom Konkursu za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici, koji je raspisalo Dijete Fićko, odnosno Glavni grad Podgorica 26. juna tekuće godine. Tom konkursu je prethodio i više nego bezvezni, više nego neuspješni i više nego kontroverzni Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici, koji je raspisalo Dijete Fićko, odnosno Glavni grad Podgorica 20. decembra prošle godine.

Rezultati prvog bezveznog konkursa su objavljeni 31. marta ove godine. U Izvještaju o pristiglim radovima konstatovan je prijem tri rada - da, da, samo tri rada su primljena - nije greška. Pokušao sam da preuzmem Raspis konkursa sa Internet stranice GGPG (podgorica.me) i ustanovim da li je u Raspisu dat uslov minimalnog broja radova da bi se konkurs smatrao regularnim - ali nijesam uspio - pretpostavljam da je razlog prelazak na novu Internet stranicu GGPG - koja je lansirana 8. jula ove godine.

U Odluci Žirija stoji da je (sedmočlani) Žiri “jednoglasno konstatovao” da ni jedan (jedini) od tri konkursna rada “nije dosegao (famozni - op.a.) kvalitet prve nagrade, pa je odlučio (jednoglasno? - vjerovatno jednoglasno - op.a.) da se ista ne dodijeli”. Druga nagrada je dodijeljena, a dodijeljena su i dva otkupa. U zaključku Izvještaja o otvaranju koverti sa oznakom “Podaci o autoru”, stoji da je jedan od članova Žirija - Dragan Komatina (zvani Komi) - izjavio da je jedna od tri autorke koje stoje iza drugonagrađenog rada zaposlena u Društvu za proizvodnju, promet i usluge export-import “Studio K” d.o.o. iz Podgorice - iza kojega stoji upravo on - Komi - u funkciji osnivača i jednog od dva ovlašćena zastupnika.

Kako bilo, 26. juna tekuće godine je, kao što rekoh, raspisan drugi/novi bezvezni Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici - koji je, kako reče Dijete Fićko, “i više nego uspješno” završen. U vijesti koja se pojavila na adresi podgorica.me povodom raspisivanja novog konkursa, stoji da “je konkurs ponovo raspisan jer su u prvom pozivu dostavljena rješenja koja nijesu zadovoljila kriterijume koji su bili definisani konkursom” - a sve u cilju dobijanja “kvalitetnog arhitektonskog rješenja nove istočne tribine Gradskog stadiona sa pratećim sadržajima, u svemu prema važećim UEFA i FIFA standardima”.

Opet moram konstatovati da ni Raspis novog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici nisam uspio da preuzmem sa adrese podgorica.me - ali sam zato preuzeo Odluku Žirija. U sastavu sedmočlanog Žirija ovoga puta nije bilo časnoga i poštenoga Komija - na njegovo mjesto je uskočila Slavica Stamatović Vučković - Komijeva kolegica sa Arhitektonskog fakulteta - što je jedina izmjena u odnosu na sastav Žirija koji je odlučivao o nagradama na prvom konkursu. Komijevo odsustvo iz Žirija, ispostaviće se, otvorilo je širok put Komijevoj ekipici pravo ka konkursnim lovorikama.

Na adresi podgorica.me iskopao sam - random - jedno Idejno arhitektonsko rješenje iza kojega stoji Studio K d.o.o. - odnosno Slavica Komatina, dia, u ulozi odgovornog lica - a ujedno i izvršne direktorice i ovlašnjenog lica ispred privrednog subjekta Studio K d.o.o. iz Podgorice. Navedena su i imena devet saradnica i saradnika na pomenutom idejnom rješenju - i šest od tih imena se pojavljuje u timovima koji stoje iza radova koje je Žiri drugog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine gradskog stadiona u Podgorici (rezultati konkursa su objavljeni 2. oktobra) ovjenčao nagradama - jedno ime je u prvonagrađenom timu, četiri imena su u drugonagrađenom timu (kompletna ekipa koja stoji iza drugonagrađenog rada), i još jedno ime se pojavljuje, uz pomenutu gospođu Komatinu, u trećenagrađenom timu. Od tri autorke koje su stajale iza drugonagrađenog rada na prvom konkursu - dvije su uzele učešća i na ovom konkursu - jedna je bila članica drugonagrađenog tima, a druga trećenagrađenog.

Dakle, netačne su glasine koje su kolale mračnim arhitektonskim kuloarima proteklih nedelja da je Komi bio u Žiriju drugog konkursa - ali jeste tačno da su njemu bliski i dragi saradnici lijepo prošli na konkurusu - što će reći da se ono Fićkovo “nakon i više nego uspješno završenog konkursa” najvjerovatnije odnosi upravo na Komijevu ekipicu. Komi je, ukratko, izvukao bezvezni Fićkov konkurs. Da nije bilo Komija... itd.

A što se tiče radova - ne nalazim ni volje, a ni snage da se suočim sa njima - jer sam duboko ubijeđen da su konkursi u režiji Djeteta Fićka ispod svih standarda - čak i crnogorskih, odnosno podgoričkih - koji, ruku na srce, nikada nisu ni bili visoki - ali to je teška priča koja ne zanima tzv. struku u ovom trenutku.

“Kao glavni gradski arhitekt i predsjednik Saveza arhitekata Crne Gore”, piše Dijete Fićko u tekstu objavljenom 15. oktobra, “smatrao sam da Crna Gora apsolutno ima kvaliteta i znanja da ovaj projekat (istočne tribine Gradskog stadiona - op.a.) može potpisati lokalna scena, što se ispostavilo kao ispravna odluka”.

Da se Studio K nije uključio - i to u skoro pa punom kapacitetu - druge bi pjesme danas pjevalo naše drago Dijete.

“Na taj način dobijena je višestruka korist”, nastavlja Dijete Fićko, “gdje je kolegama pružena mogućnosta da pokažu svoj talenat, kao i novčane nagrade koje su ostale u Crnoj Gori”.

O zaštiti Gorice u narednom, ili u nekom od narednih brojeva.