Al Kaida prijeti Makronu, pozvali na ubijanje svih koji vrijeđaju Muhameda

"Ubijanje onog koji vrijeđa proroka predstavlja pravo svakog muslimana koji u mogućnosti da to primijeni", navela je džihadistička grupa

11650 pregleda13 komentar(a)
Francuski predsjednik na odavanju pošte ubijenom nastavniku, Foto: AP Photo

Džihadistička grupa Al Kaida islamskog Magreba - Akmi (Aqmi) pozvala je danas svoje pristalice da ubijaju sve ljude koji vrijeđaju muslimanskog proroka Muhameda i zaprijetila da će se osvetiti francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu koji je branio pravo na karikature.

"Ubijanje onog koji vrijeđa proroka predstavlja pravo svakog muslimana koji u mogućnosti da to primijeni", navela je ta grupa.

Akmi je reagovala na Makronovu izjavu tokom odavanje pošte nastavniku istorije Samuelu Patiju kojeg je ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja pokazao svojim đacima karikature proroka Muhameda.

Makron je tada rekao da Francuska u ime slobode izražavanja neće odustati od karikatura. Njegova izjava je izazvalla talas kritika, protesta i bojkota francuskih proizvoda u muslimanskom svijetu.

Nekoliko desetina hiljada ljudi učestvovalo je posljednjih dana na protestima protiv Francuske u muslimanskim zemljama. Demonstrati su palili francusku zastavu i portrete Makrona.

"Bojkot je jedan zadatak, ali to nije dosta", dodala je Akmi i pozvala na "osvetu" dok je mučenikom nazvala islamistu koji je Patiju odrubio glavu. Islamistu je potom ubila policija.

"Ne zaboravljamo vaše užasno djelovanje", dodala je grupa aludirajući na predsjednika Francuske.