Merkel odbila da se izjasni o izborima u SAD, ali je rekla da cijeni nauku

Kancelarka rekla da cijeni savjete naučnika, nekoliko sati nakon što je Tramp zadao "još jedan udarac" stručnjaku za zarazne bolesti Antoniju Faučiju

3663 pregleda0 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je danas da direktno komentariše američke izbore, ali je rekla da cijeni savjete naučnika, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Tramp zadao "još jedan udarac" stručnjaku za zarazne bolesti Antoniju Faučiju.

Tramp je na skandiranje pristalica da "otpusti Faučija" za vrijeme jutrošnjeg skupa na Floridi odgovorio: "Nemojte nikome da kažete, ali dozvolite mi da sačekam poslije izbora".

Fauči, vodeći član radne grupe Bijele kuće za koronavirus, sukobio se s Trampom zbog postupanja njegove administracije sa pandemijom, tokom koje je u Sjedinjenim Američkim Državama do sada umrlo više od 231.000 ljudi.

Upitana da li bi lider SAD, bliski saveznik Njemačke trebalo da posluša mišljenje naučnika, Merkel je jasno stavila do znanja da neće komentarisati izbore.

"Svakako to neću uraditi dan prije izbora u Sjedinjenim Državama", rekla je, ali je dodala da "da kao fizičar, zbog svog obrazovanja prirodno pridaje veliki značaj naučnim savjetima i lično ih koristi".