Suđenje za šverc kokaina na brodu Jadran: Za odbranu telefonski listinzi nemaju dokaznu snagu

Na većinu dokaza nije bilo promjedbi, osim što su advokati odbrane primijetili da nema sadržine tih razgovora, već samo konstatacija da je neko sa nekim imao telefonsku komunikaciju

8631 pregleda2 komentar(a)
Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković

Čitanjem pismenih dokaza, suđenje okrivljenima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu „Jadran“ nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

Predsjednica specijalnog vijeća sudija Biljana Uskoković pročitala je dopise crnogorskih mobilnih operatera, Telekoma, Mtela i Telenora i listinge telekomunikacija za nekoliko brojeva mobilnih telefona.

Na većinu dokaza nije bilo promjedbi, osim što su advokati odbrane primijetili da nema sadržine tih razgovora, već samo konstatacija da je neko sa nekim imao telefonsku komunikaciju.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, dok su u pritvoru Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Advokat Dragan Marković, branilac okrivljenog Radenovića, dao je ocjenu izvednog dokaza listinga operatera Telekoma.

"Iz ovoga primjećujem da ovaj dokaz nema nikakvu dokaznu snagu, već samo da je određeni broj mobilnog telefona komunicirao sa drugim brojem, ali se ne zna šta su razgovarali međusobno lica koja su koristila ove brojeve telefona", naveo je branilac.

Advokat Ratko Pantović, branilac okrivljenog Osmajića, istakao je da okrivljeni nije imao nikakkvu komunkaciju.

"Okrivljeni Osmajić nije imao nikakvu telefonsku komunikaciju, ni sms poruku, ni sa jednim od ostalih okrivljenih, kao ni sa svjedokom saradnikom Kulić Milošem. Ovo ističem jer se u optužnici navodi da je Osmajić šifrovano dogovarao prodaju droge" istajao je advokat Pantović.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Na način što su Račin i Rovćanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istanbula i obećali mu određenu nagradu.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na brod “Jadran”, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića.

Potom je ponovo otišao do “golfa 5” i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istanbul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela. Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.