U bolnici Danilo I pozitivno 11 zdravstvenih radnika

„Kovid timovi Doma zdravlja Cetinje od ponedjeljka do četvrtka na koronavirus testirali su 119 osoba. U tom periodu stigli su rezultati testiranja iz prethodnog perioda za 164 osobe, od kojih je 117 bilo pozitivno na novi virus“, rekli su iz Opštinskog tima

7463 pregleda1 komentar(a)
Cetinje, Foto: Savo Prelević

U Opštoj bolnici „Danilo I“ na Cetinju 11 medicinskih i nemedicinskih radnika pozitivno je na koronavirus, dok je 15 u samoizolaciji, kazali su iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Kako je saopšteno, u Domu zdravlja dva zdravstvena radnika i jedno tehničko lice su oboljeli od kovid-a 19, dok je jedna medicinska sestra u samoizolaciji

„Kovid timovi Doma zdravlja Cetinje od ponedjeljka do četvrtka na koronavirus testirali su 119 osoba. U tom periodu stigli su rezultati testiranja iz prethodnog perioda za 164 osobe, od kojih je 117 bilo pozitivno na novi virus“, rekli su iz Opštinskog tima.

Kako su naveli, u Opštoj bolnici „Danilo I“ u posljednja tri mjeseca obavljeno je 440 testiranja.

„Od 8. avgusta, kada je hospitalizovan prvi pacijent pozitivan na koronavirus, u kovid centre transportovano je 25 pacijenata. Ambulantno pozitivnih bilo je 16 pacijenata“, kaže se u saopštenju.

U posljednjih mjesec, kako se dodaje, radiološka služba bolnice uradila je 76 RTG snimaka pluća pacijentima koji su kovid pozitivni.

„U toj zdravstvenoj ustanovi 11 medicinskih i nemedicinskih radnika je pozitivno, dok je njih 15 u samoizolaciji“, navodi se u saopštenju.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje naložio je lokalnom inspekcijskom timu da pojača kontrolu osoba kojima je određena samoizolacija i osudio neodgovorne pojedince koji tu mjeru krše i dovode u opasnost svoj i živote drugih ljudi.

Kako je saopšteno, imajući u vidu složenost epidemiološke situacije na Cetinju, Opštinski tim naložio je zatvaranje svih objekata u kojima se okupljaju starije osobe, kao što su Klub penzionera, Klub veterana i Šahovski klub.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata preporučno je da baštenski mobilijar uklone ili naslože tako da se ne može koristiti, a u skladu sa posljednjim setom mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) i Instituta za javno zdravlje (IJZ).

„Kako su fitnes klubovi i teretane, kao i sportski kolektivi pod povećanim rizikom od širenja infekcije, Opštinski tim preporučio je dosljedno poštovanje već donešenih mjera NKT-a i IJZ-a, uz isticanje potrebe svođenja svih aktivnosti na minimum, osim kod profesionalnih klubova o kojima odluku donose nadležni savezi“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je na još 14 dana produžena zabrana rada pijace komisione robe, dok je Komunalnoj policiji naloženo da u saradnji sa ekipama gradskog Vodovoda i Službe zaštite i spašavanja sprovodi redovne dezinfekcije javnih površina i saobraćajnica.

Od ponedjeljka, kako je najavljeno, biće privremeno obustavljen rad sa strankama u svim sekretarijatima, direkcijama i službama Prijestonice, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana radnim danima od deset do 12 sati i isključivo u hitnim slučajevima.

Rukovodiocima sekretarijata, direkcija i službi Prijestonice naloženo je da 14 dana, počevši od ponedjeljka, u svojim jedinicama organizuju dežurstava, vodeći računa da se u službenim prostorijama nalazi ograničen broj zaposlenih.

„Javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Prijestonica preporučeno je da na 14 dana, počevši od ponedjeljka, organizuju rad sa strankama u smanjenom obimu, uz poštovanje svih donešenih mjera“, zaključuje se u saopštenju.