Mještani sela sa Pivske planine skoro osam godina čekaju vodovod: Pare potrošene, ali vode nema

“Puteve, donekle, u zadnje vrijeme imamo. Struja nam je nikakva. Ima stubova koji po deset godina vise. Tako su prije dvije godine doćerali stubove i ni dan danas ih nijesu podigli. A vodu, i pored svih obećanja, nemamo”, kaže Nedić

6309 pregleda1 komentar(a)
Mještani na izvorištu, Foto: Svetlana Mandić

Putevi, voda i struja - glavne su žile kucavice žitelja Pivske planine, a potonju, i pored brojnih obećanja, ni danas nemaju.

“Puteve, donekle, u zadnje vrijeme imamo. Struja nam je nikakva. Ima stubova koji po deset godina vise. Tako su prije dvije godine doćerali stubove i ni dan danas ih nijesu podigli. A vodu, i pored svih obećanja, nemamo”, kaže pedesettrogodišnji Vesko Nedić iz Borkovića, sa Pivske planine.

On i komšije su ekipu “Vijesti” sačekali kod izvorišta Gostaja, u zaseoku Seljkovac, gdje su, kako rekoše, prije sedam godina počeli radovi na izgradnji vodovoda za sela Borkovići, Dubljevići, Bezuje i dio Boričja.

Radovi su, tvrde mještani, obustavljeni, a jedino što su dobili je cijev, na oko kilometar od Gostaje, iz koje voda jedva da curi.

“Projekat za vodovod je postojao prije četrdesetak godina i to je tapkalo u mjestu do 2012. Tada nas je posjetio Tarzan Milošević, koji je bio ministar, i krenula su obećanja da se odradi voda. Poslali su mašine koje su tu bile 40 dana. Mašine su bile dan ovdje, pa nekoliko dana negdje drugo. Neki su kanal prekopali, da nam otvore da imamo stoku napojiti. Naredne godine je urađeno oko tri kilometra, od Gostaje prema zaseoku Seljkovac. To je, mislimo, solidno odrađeno“, priča Nedić.

Nakon dvije godine, 2015, kako ističe, ponovo se krenulo sa poslom.

“Zadržali su se dvije godine i uradili oko 600 metara podvodnih cijevi. Urađene su stubline i rekli su da voda ne može da bude pijaća, nego samo tehnička. Nikakav stručnjak nije došao da pronađe neku bušotinu. Voda je procurjela pod nekim pritiskom jedno kilometar odavde, a toliko je jak pritisak da jedva primijetite da voda curi. Kao da je u pitanju cijev od pola cola, a ne od deset cola. Do naših sela nije ništa ni pokušano da se radi”, objašnjava Nedić.

Nikako da dočekaju obećanu vodufoto: Svetlana Mandić

Prisjeća se vremena kada je na katunu pored Gostaje izdizalo 35 porodica, dok ih je danas svega desetak. Ipak, kaže da u Borkovićima, Dubljevićima i Bezuju, zimuje oko 50 domaćinstava, a stočni fond u ta tri sela je i dalje za pohvalu - više od 2.000 komada sitne stoke i nekoliko stotina krupne.

Predsjednik Odbora za izgradnju vodovoda Mile Delić kazao je da je prioritetno bilo da se završi vodovod do Seljkovca, da je za tu svrhu obezbijeđeno 90 hiljada eura, kao i da na računu ima još oko 20 hiljada.

“Radovi su izvođeni, pa su etapno plaćani. Došlo je do greške izvođača radova ili slijeganja terena. Ima svega jedna trećina protoka. Urađeno je oko četiri kilometra vodovodne mreže. Pošto nije odrađeno kako treba, jedan dio izvođaču nisam ni platio. Sredstava ima još na računu, oko 20 hiljada, da se pronađe kvar, da se nađe gdje je začepljenje“, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, prvo se mora otkloniti kvar, da bi radovi bili nastavljeni.

“Nijesmo htjeli da idemo dalje u izgradnju dok ne otklonimo ovaj kvar. Nema smisla dalje ulagati ni za Borkoviće, ni dalje. Čim otklonimo kvar, nastavlja se prema Boričkom Brdu. Opet ćemo na proljeće pokušati da otklonimo kvar“, kazao je Delić.

Kako su iz lokalne uprave kazali, za izgradnju kompletnog vodovoda, potrebno je oko 350 hiljada eura.

Novak Delić iz zaseoka Seljkovac tvrdi da su mještani pomenutih sela povećali stočni fond kada su dobili obećanje da će problem vodosnabdijevanja konačno biti riješen.

Nažalost, kaže on, i dalje se vodom sabdijevaju sa čatrnja, a Opština im na jesen pošalje cistijerne.

“Problem je što se radilo osam godina, pare su potrošene, izvođač je otišao. Što je najgore, imali smo i inženjera, i nadzornog organa, i predsjednika Odbora. Svi su zatajili, niko nije vodio svoj posao kako treba i zato je ovo dovde došlo“, kazao je Delić.

Od izvorišta Gostaja do zaseoka Seljkovac je četiri kilometra, do Borkovića devet, dok su Dubljevići udaljeni desetak kilometara.

Veseljko Nedić i njegov brat imaju stotinu govedi.

“Nekad sam u Nikšiću, nekad ovdje. Da je ovaj vodovod prošao, kao što je bilo planirano, sva bi ta stoka danas bila tu. Nemamo vode i nemamo uslova da živimo ovdje“, negoduje Nedić.

Njegov prezimenjak Vesko kaže da ono što mještani traže je da se nađe krivac za nezavršeni vodovod i da radovi budu nastavljeni.

“Ovo su predjeli koji su bogom dani za život. Bog nam ih je dao, ali ljudi nam ih uzimaju. Tražimo da se nađe krivac za nezavršene poslove. Gdje su otišle tolike investicije? Mi svi možemo da živimo i bez hrane, ali bez vode i vazduha ne možemo“, poručio je Nedić.

Ministarstvo: Uloženo 245.000 eura u vodoprivredu Pive od 2013.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazali su da je Vlada od 2013. godine do danas, kroz godišnje programe podsticanja projekata u vodoprivredi, za Opštinu Plužine opredijelila ukupno 245.000 eura, od čega je 70 hiljada uloženo u izgradnju vodovoda Borkovići, Dubljevići, Bezuje i Gostaja.

“Po 15.000 je izdvojeno 2013. godine za vodovod MZ Borkovići-Seljkovac, 2014. za vodovod Bezuje i 2017. za vodovod za sela Seljkovac, Boričko brdo, Borkovići i Dubljevići, kao i 35.000 eura za vodovod Gostaja za 2014, 2015. i 2016. Od navedenih vodovoda, prema podacima Opštine Plužine, završen je vodovod Bezuje, dok je vodovod Seljkovac-Boričko Brdo sa izvorišta Gostaja u fazi izgradnje. Postavljeno je 5,8 kilometara primarne i 3,4 kilometra sekundarne mreže, a vodu je dobilo 350 stanovnika”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kako se istakli, Opština Plužine je Ministarstvu dostavila idejne projekte za vodovode sela Seljakovac, Boričje i Borkovići sa priključkom za sela Dubljevići i Bezuje.