Simulacija Olimpijskih igara: Gimnastičari pokazali šta sportiste čeka u Tokiju

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izrazio je nadu da će ovaj turnir dati smjernice organizatorima za održavanje sigurnih Igara za sportista, prateće osoblje i gledaoce

4174 pregleda0 komentar(a)
Foto: REUTERS

Gimnastičko takmičenje "Prijateljstvo i solidarnost" koje se održava u Tokiju, a okupilo je 32 takmičara iz Japana, Kine, Rusije i SAD-a, pokazalo se kao uspješna proba za Olimpijske igre koje su na rasporedu sljedećeg ljeta.

Takmičenje u dvorani Jojogi, koja ima kapacitet za 8.700 gledalaca, pratilo je 2.000 ljudi koji su bili raspoređeni na prikladan razmak, nosili zaštitne maske i prije ulaska u dvoranu su bili poprskani sredstvom za dezinfekciju.

Svima je u više navrata mjerena tjelesna temperatura i morali su redovito da dezinfikuju ruke. Istim mjerama su bili podvrgnuti i svi ostali koji su se našli u dvorani, od takmičara i sudija do predstavnika medija.

Gledaoci su u više navrata upozoravani da ne smiju da viču kako bi se ograničio mogući kapljični prenos virusa.

Takmičenje su uživo pratili brojni predstavnici japanske vlade i gradonačelnica Tokija Juriko Koike.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izrazio je nadu da će ovaj turnir dati smjernice organizatorima za održavanje sigurnih Igara za sportista, prateće osoblje i gledaoce.

"Ovim takmičenjem pokazaćete da se sportska nadmetanja mogu održavati u sigurnim uslovima uz poštovanje epidemioloških mjera. Ono nam daje samopozdanje u pripremama za buduće sportske događaje, a čiji će vrhunac biti Olimpijske igre u Tokiju", poručio je Bah putem video veze na otvaranju turnira.

Gimnastičari su prije početka morali da provedu najmanje dvije sedmice u karantinu prije dolaska u Japan te da prođu više uzastopnih testiranja na koronavirus.

Po dolasku u Tokio testiranja su bila svakodnevna, a obaveznu 14-dnevnu izolaciju pri dolasku u Japan izbjegli su podvrgavanjem strogom bio-protokolu.

Svi su bili smješteni u hotelu u kojem je svaka od delegacija imala jedan sprat za sebe, a njihovo kretanje u hotelu i po dvoranama za treninge bilo je strogo ograničeno.

Svako je morao da ima svoju posudu s magnezijumom koji se koristi protiv znojenja dlanova kako bi vježbač mogao da ima čvrst kontakt sa spravom.

Uprkos svim mjerama nastup Japanca Koeija Učimure došao je pod znak pitanja nakon pozitivnog testa. No, pokazalo se da trostruki olimpijski pobjednik bio lažno pozitivan.

"Znam da je svima bilo teško živjeti po brojnim strogim pravilima. No, važno je da nas ovo takmučenje povede prema olimpijskim igrama. Ako ovdje ne ostvarimo svoje nade i snove, to nas neće odvesti do olimpijskih igara", istakao je japanski gimnastičar u govoru na otvaranju takmičenja.

Svjetski prvak, Rus Nikita Nagornij je rekao kako će sljedeće Olimpijske igre biti najvažnije takmičenje u životu za sve sportiste.

"Danas želim da svijetu pokažemo kako se Olimpijske igre mogu organizovati i u vrijeme pandemije", poručio je Nagornij.