Euromost: Uništen dio obale Bistrice u Bijelom Polju

Iz nevladine organizacije Euromost traže od lokalnih i državnih inspekcija da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i pronađu počinioce

7471 pregleda1 komentar(a)
Foto: Euromost

Nevladina organizacija "Euromost" podnijela je prijave svim lokalnim i državnim inspekcijama, i zatražila da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i pronađu počinioce uništenja dijela obale rijeke Bistrice u Bijelom Polju.

"Na snimcima i fotografijama se vidi uništena obala, posječena stabla, razni otpad, uzurpiranje državne imovine. U blizini mjesta su izgrađeni objekti i vikendice, bez bilo kakvih građevinskih dozvola, i zatvoreni prilazni putevi prema rijeci koji su u vlasništvu opštine i države. Pozivamo lokalnu upravu da njihove službe spriječe uništavanje obala naših rijeka, u ovom slučaju rijeke Bistrice", saopšteno je iz te NVO.

Oni su pitali kakva je svrha čitave investicije koja se sprovodi za Đalovića pećinu i rijeku Bistricu, ukoliko se ne spriječi uništavanje rijeke i njenih obala.

"NVO 'Euromost' je započela aktivnosti identifikovanja stanja rijeke Bistrice, u cilju zaštite njenog vodotoka i poboljšanja stanja njenog obalnog prostora, gdje glavni problem predstavljaju otpadne vode, divlje deponije, objekti koji su na divlje izgrađeni na obalama rijeke, uzurpiranje obala, njeno uništavanje kroz nezakonitu sječu stabala koja se nalaze na obalama i razni otpad koji se odlaže u rijeci. Ova aktivnosti se realizuje 25 dana kroz projekat 'Za ljepšu i prirodnu rijeku Bistricu' koji se realizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Stanje na koje naš tim nailazi na terenu je katastrofalno, zato još jednom apelujemo na lokalnu upravu, opštinske i državne inspekcije da spriječe uništavanje te rijeke", navodi se u saopštenju.