KOR: Zaustaviti poharu šume na Durmitoru, ovo je zločin nad prirodom

Kažu da je UNESCO u svojim izvještajima striktno zabranio sječu unutar NP Durmitor kao i u predjelima koji su uz samu granicu parka

5749 pregleda10 komentar(a)
Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR) poziva nadležne državne i institucije Opštine Žabljak da hitno reaguju i "stanu na kraj devastaciji šumskih resursa na samoj granici Nacionalnog parka Durmitor."

"Naime, ovih dana devastacija šumskog bogatstva tik uz granice NP Durmitor od strane Pelengića kao i povlašćenih oportunista kojima su od bivše vlasti dodijeljene koncesije se nastavlja možda i intezivnijenego ikad. Krenulo se u finalnu poharu šuma, kao da sjutra ne postoji i kao da ova država i narod ne treba da žive i narednih godina", tvrde iz KOR-a.

foto: KOR

Kažu da je UNESCO u svojim izvještajima striktno zabranio sječu unutar NP Durmitor kao i u predjelima koji su uz samu granicu parka.

"Ekološki aktivisti i savjesni građani već dvije godine se bore protiv devastacije naših šuma, ali nažalost ne dobijaju potrebnu podršku od onih kojima je posao da štite prirodne potencijale ekološke države Crne Gore. KOR zahtijeva od Uprave za inspekcijske poslove, Nacionalnih parkova, Uprave policije, Uprave za šume, Vrhovnog državnog tužilaštva i svih ostalih državnih organa da se konačno počnu baviti svojim poslom i počnu štititi državne resurse. Od nove vlasti, za koju se nadamo da će što prije biti formirana jer svakodnevno odlaganje samo stvara prostor za nove pohare, ocekujemo da preispita svaku dodijeljenu koncesiju i obeća zaštitu i restoraciju naših šuma. Naši aktivisti će i narednih dana obilaziti teren i obavještavati javnost o zločinima nad šumama Durmitora", zaključeno je.