Begić: Ako se nastavi sa kršenjem mjera, moramo donijeti strože

"Ne radi se ovdje više o 14 dana, nego se radilo o tome da se pokušavalo naći optimalno rješenje koje će omogućiti da živimo svoje živote sa maskom. Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo"

124691 pregleda137 komentar(a)
Begić i Ašanin, Foto: Screenshot
18.11.2020. 18:32h

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 10.207.

Najveći broj pozitivnih je u Podgorici 5.056.

Direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin kazao je da je u toj zdravstvenoj ustanovi do danas liječeno 754 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

"Na bolničkom liječenju danas su 74 pacijenta, od kojih je 13 životno ugroženo, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, jedan na respiratoru", kazao je Ašanin.

Naveo je i da je devet zdravstvenih radnika kovid pozitivnu u Opštoj bolnici Nikšić.

Ilija Ašaninfoto: Screenshot

Ašanin je kazao da su u Crnoj Gori trenutno hospitalizovana 333 pacijenta sa koronavirusom.

Naveo je da se u KCCG nalazi 79 pacijenata sa koronavirusom, u Baru 44, Beranama 32, Brezoviku 34, Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, Kotoru 11, Cetinju 9, i u privatnoj bolnici Kodra 10.

"Nijedna država nije imala kršenje mjera u ovoj mjeri i okupljanje"

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da ne raspolažu podacima o hospitalizovanoj djeci za uzrast do 9 godina. Naveo je da je ukupno bilo 908 oboljele djece - u prvom talasu 24, a ostatak u drugom talasu.

Begić je istakao da ako želimo da usporimo broj oboljelih mjere moraju da budu čvršće i da podrazumijevaju potpuno zatvaranje svih aktivnosti, osim najnužnijih.

"Tako bi postigli brzo rasterećenje i novogodišnje praznike dočekamo u normalnijoj atmosferi od trenutne", rekao je Begić.

Senad Begićfoto: Screenshot

On je dodao i da je siguran da "nijedna država nije imala kršenje mjera u ovoj mjeri i okupljanje".

Upitan da li se zakasnilo sa mjerom potpunog zaključavanja, Begić je rekao "davno smo zakasnili".

"Ne radi se ovdje više o 14 dana, nego se radilo o tome da se pokušavalo naći optimalno rješenje koje će omogućiti da živimo svoje živote sa maskom. Očigledno da nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo", rekao je Begić.

Ašanin: Niko nije uskraćen za sve vrste pomoći

Ašanin je rekao da "pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno".

Naveo je da su ambulantni pregledi bili omogućeni kad je epidemiološka situacija bila bolja.

"Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Ipak, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere. U međuvremenu smo u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa pacijentima... Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći."

Naveo je i da je zdravstveni sistem Crne Gore "pokazao punu potentnost".

"Mnogo veći zdravstveni sistemi su pokazali slabost u organizaciji i zbrinjavanju. Svi se sjećamo scena iz okruženja koje treba pamtiti kao nešto što ne bi trebao biti praksa nigdje".

Ašanin je kazao da se u nikšićkoj bolnici rade hitne hirurške intervencije, hitni pregledi.

"Do prije 10, 12 dana smo radili i redovne dijagnostičke procedure i ambulantne preglede. Što se tiče smještaja, uslova za smještaj ja sam zadovoljan", rekao je Ašanin.

"Bolest se u 90 i više odsto slučajeva liječi u kućnim uslovima"

Begić je rekao da je Kovid-19 bolest koja se kod 90 odsto ili više oboljelih liječi u kućnim uslovima.

"Tako je u cijelom svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Lakši slučajevi i srednje teški su sve situacije koje se mogu zbrinjavati u kućnim uslovima. Jedino je pitanje koliko primarni nivo zdravstvene zaštite to može da izdrži. Broj hospitalizovanih ukazuje na najteže slučajeve", kazao je Begić.

Dodao je da Institut predlaže mjere, a kako će se dalji koraci donositi da to ne zavisi od njih.

"Ja sam ljekar epidemiolog, nemam pravo da odustanem. Ne samo ja već svaki zaposleni u svakoj zdravstvenoj ustanovi nema prava da odustane. Ovdje se ne radi o davanju legitimiteta već o našim moralnim načelima da ne odustanemo. Da li ću ovdje biti za 14 dana ja ili neko drugi to je manje bitno, mjere će biti iste i moramo naučiti da živimo sa ovim virusom", poručio je Begić.

O zatvaranju Podgorice: "Nije lako predložiti zatvaranje određenih aktivnosti"

Begić je kiomentarišući moguće zatvaranje Podgorice rekao da prate epidemiološku situaciju i da je redovni 14-dnevni presjek planiran za subotu.

"Ovaj set mjera kao i oni raniji bili su oročeni, ali to nas nije sprečavalo da kada vidimo da mjere ne daju rezultat, da uradimo vanredni presjek stanja i donesu vanredni set mjera", rekao je Begić.

Naveo je da ako se nastavi sa pristizanjem informacija koje ukazuju na nepoštovanje mjera da je jasno svima "da moramo ići sa pooštravanjem mjera".

"Nevoljno, jer nikome nije lako, da ne pomisli neko da Institut voli što predlaže zatvaranje određenih aktivnosti", kazao je Begić