Put na kućnom pragu, obeštećenje ni na vidiku

Danilovgrađanin David Keković tvrdi da će nakon izgradnje četiri trake magistrale Podgorica - Danilovgrad asfalt doći do ispod terase kuće, na nekoliko metara od ulaza u motel i ispred auto-servisa, ali da još ne zna hoće li i kako biti obeštećen...

8474 pregleda1 komentar(a)
Ostajem i bez parkinga: Keković, Foto: Luka Zeković

Posao Davida Kekovića i njegova kuća naći će se u svojevrsnoj blokadi nakon rekonstrukcije puta Podgorica - Danilovgrad.

Keković tvrdi da će nakon izgradnje četiri trake, asfalt doći do ispod terase kuće, na nekoliko metara od ulaza u motel i ispred auto-servisa. Mašine na gradilištu već su opkolile njegovo imanje, iako Danilovgrađanin tvrdi da nije od nadležnih dobio odgovore kako će biti obeštećen i da li je napravljena procjena štete koju će trpjeti.

Iz lokalne direkcije za puteve kazali su da to nije u njihovoj, već u nadležnosti Direkcije za saobraćaj.

Direktor Direkcije Savo Parača nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o tom slučaju. Keković je reporterima “Vijesti” pokazao bez kog dijela imovine ostaje, ali i kuda će, kada se izgradi put, prolaziti automobili.

“Objekti koje posjedujem u Danilovgradu biće zatvoreni i sporednim i magistralnim putem. Kod motela u koji sam uložio više od 200.000 eura, zatvaraju mi prilaz, uzimaju parking i magistralom dolaze na šest metara od ulaza, a kad sam gradio objekat morao je biti udaljen 25 metara od puta... Sporednim putem od 36 parking mjesta uzimaju 35. Kod kuće mi magistrala dolazi maltene ispod terase, a kod servisa do ispred njega. Angažovali su vještake da urade vještačenje još 2019. godine. Još mi se nisu obratili, a nezvanično čujem da su promijenili vještake i da je taj novi donio rješenje da ne gubim interese”, kazao je Keković.

Tvrdi da mu je Parača, kada je bio kod njega, rekao da vještaci nisu mogli biti promijenjeni.

“Hoće da unište sve što smo ja i moja porodica stvarali do dana današnjeg. Kod kuće mi prolaze ispod same terase, uzimaju 311 od 680 kvadrata placa, uništavaju mi ribnjak, priključni most koji sam morao da napravim po rješenju lokalne Direkcije. Mašine već krkaju, došli su mi do ograde, ali neću ih pustiti dalje, dok me ova država ne usmjeri na nekoga ko može da riješi ovo pitanje. Ako je put međunarodni interes, neka uzmu i lokal, ne tražim ni cent više od onoga što je uloženo i za šta imam papire. Meni takav lokal ne treba ništa kada izgubi ekonomski interes i ne može da ostvaruje namjenu”, kazao je on. Priča da je išao i u Upravu za nekretnine, ali uzalud.

“Visio sam po pola dana tamo, direktor nije htio da me primi... Uz magistralu su otkupljivali lokale i kuće koje nisu morali, čak je bilo i nezakonitih radnji. Imam poruke o tome koje mogu poslužiti kao dokaz, a meni uništavaju sve i neće da riješe problem. Dakle, bezuslovno zahtijevam da se formira komisija vještaka koja me neće maltretirati kao ovi, duže od godinu, već napraviti stručnu i realnu procjenu. Do tada neću pustiti mašine preko svoje imovine”, rekao je on.