Bajden čestitao Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Državama obilježava u okolnostima u kojim je danas potvrđeno 12.780.000 oboljelih od Kovida 19, dok je od posljedica te bolesti preminulo 262.000 ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins

2837 pregleda0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters

Izabrani američki predsjednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil Bajden čestitali su danas praznik Dan zahvalnosti – osvrnuvši se istovremeno na trenutke žalosti koje su proživeli mnogobrojni građani.

"Ove godine mnogi stolovi širom zemlje imaće upražnjeno mjesto. Ipak, kao i vaše, i naša porodica će se držati najvažnije tradicije i odvojiće trenutak da se podsjeti svega onoga na čemu je zahvalna”, naveli su u uvodniku objavljenom za američki Si-En-En, izabrani predsjednik i buduća prva dama, prenosi Glas Amerike.

Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Državama obilježava u okolnostima u kojim je danas potvrđeno 12.780.000 oboljelih od Kovida 19, dok je od posljedica te bolesti preminulo 262.000 ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Izabrani predsjednik je prethodno, u srijedu, pozvao građane da zbiju redove – uvjeravajući ih istovremeno da, kako se izrazio, Amerika neće izgubiti rat protiv Kovida 19. Rekao je da postoji nada, da treba biti strpljiv i izrazio očekivanja da pandemija neće trajati vječno.

Bajden je rekao i da bi prve vakcine protiv koronavirusa mogle biti dostupne do kraja decembra – obećavši da će čitava američka populacija biti vakcinisana što je prije moguće.

Građane je pozvao da se sudrže od putovanja – ukazavši da je tokom dosadašnjeg života navikao na velika porodična okupljanja povodom Dan zahvalnosti.

"Ali ove godine praznik provodim samo sa suprugom, našom ćerkom i njenim mužem", ukazao je Bajden.

Dan zahvalnosti je američki nacionalni praznik koji se obilježava poslednjeg četvrtka u novembru. Korene ima u vjerskoj tradiciji – ali se poodavno obilježava svetovno porodičnim okupljanjima uz nezaobilaznu ćurku na trpezi.