Media centar: Izmijeniti Zakon o RTCG, pa onda birati članove Savjeta

To je najavio direktor Media centra Goran Đurović ističući da nova Vlada i skupštinska većina treba hitno da izmijene Zakon o Radio Televiziji Crne Gore i osiguraju zakonske preduslove za njegovu samostalnost i profesionalizaciju

3313 pregleda2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero

Media centar je pripremio konkretna zakonska rješenja i prijedloge amandmana na Zakon o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), koja će u ponedjeljak dostaviti poslanicima u Skupštini Crne Gore i resornom ministarstvu, kao poziv na hitnu izmjenu zakona prije otpočinjanja procesa imenovanja novih članova Savjeta.

To je najavio direktor Media centra Goran Đurović ističući da nova Vlada i skupštinska većina treba hitno da izmijene Zakon o Radio Televiziji Crne Gore i osiguraju zakonske preduslove za njegovu samostalnost i profesionalizaciju.

Đurović je na predstavljanju dokumenta Analiza položaja Savjeta u zakonima o RTCG od 2002 do 2020. godine, a koji će biti dostavljen poslanicima, istakao da tek nakon izmjena Zakona treba pristupiti izboru novih članova savjeta, koji će nakon imenovanja birati generalnog direktora I izvršiti neophodne reforme u radu javnog medijskog servisa.

“Ukoliko nova većina u Skupštini bude izabrala članove Savjeta RTCG po aktuelnim zakonskim rješenjima, pokazaće da se ne razlikuje od vlasti Demokratske partije socijalista (koja je htjela punu kontrolu RTCG), a novi savjet će biti pod pritiskom javnosti da je politički naklonjen novim vlastima. Zamjena uticaja DPS-a na RTCG uticajem nove većine neće doprinijeti jačanju ove institucije već, naprotiv, njenom daljem urušavanju”, kazao je Đurović.

On je istakao da nova skupštinska većina I Vladfa imaju priliku da odmah unaprijede stanje u oblasti informisanja javnosti na način što će doprinijeti preofesionalizaciji RTCG i oslobađanju od uticaja političkih partija.

“Time bi u Crnoj Gori bio uspostavljen demokratski standard, koji bi teško mogao biti urušen bez obzira koji politički subjekti će u budućnosti vršiti vlast. Takođe, ovom Analizom skrećemo pažnju poslanicima I novoj Vladi na posljedice primjene novog Zakona o RTC G, ukoliko Skupština započne postupak imenovanja novog Savjeta RTCG u januaru 2021. godine po propisanoj proceduri”, kazao je Đurović.

On je naveo da od donošenja Zakona o javnim radio-difuznim servisima “Radio Crne Gore” i “Televizija Crne Gore” 16. septembra 2002. godine, položaj savjeta, kao ključnog upravljačkog organa u javnom medijskom servisu, se kontinuirano pogoršava.

“Umjesto progresa u jačanju i samostalnosti ovog tijela, od kojeg zavisi profesionalan rad javnog emitera I stepen ispunjenosti ciljeva utvrđenih zakonom, doskorašnja vladajuće politička elita u Crnoj Gori izabrala je regresiju kao osnov svoga djelovanja pa je postepeno pogorašavala zakonska rješenja. U novom Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (donijet 27. jula 2020. godine) i konačno je osujećena bilo kakva mogućnost samostalnog djelovanja Savjeta. Od 2002. godine do danas, uticaj DPS i njenih koalicionih partnera na rad Savjeta, kako u zakonskom tako I faktičkom smislu se povećavao”, kazao je Đurović.