GA: Skoro polovina građana CG ima negativan stav o sudstvu

Istraživanje o stavovima građana urađeno je na uzorku od 805 punoljetnih ispitanika, od čega 432 muškog pola(53,7 odsto) i 363 ženskog (45,1 odsto), dok se deset lica nije izjasnilo

2739 pregleda5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori skoro polovina građana ima negativan stav o sudstvu, dok trećina ima pozitivan ili veoma pozitivan stav, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse (GA).

Ta nevladina organizacija uradila je istraživanja o stavovima sudija, tužilaca i građana o pravosuđu u Crnoj Gori.

Istraživanje o stavovima građana urađeno je na uzorku od 805 punoljetnih ispitanika, od čega 432 muškog pola(53,7 odsto) i 363 ženskog (45,1 odsto), dok se deset lica nije izjasnilo.

U anketi su učestvovale osobe od 18 do 83 godine.

Iz GA su kazali da su, kada je u pitanju generalni stav građana prema sudstvu, odgovori podijeljeni.

"Procenat građana koji ima manje ili više negativan stav o sudstvu je 48,26 odsto, dok uglavnom pozitivan ili veoma pozitivan stav ima 33,1 odsto", kaže se u istraživanju.

Navodi sa da svoj stav o sudstvu građani u velikoj mjeri, 46 odsto, baziraju na osnovu iskustava onih kojima vjeruju, a 41,4 odsto na osnovu onoga što su čuli na televiziji i radiju ili što su pročitali u novinama, odnosno na tome šta se generalno priča o sudstvu.

Ističe se da 38,6 odsto građana smatra da sudije uvijek ili uglavnom sude po zakonu.

"Broj anketiranih građana koji smatraju da sudije ne sude po zakonu ili ne donose zakonite odluke kumulativno je 42,8 odsto što je na nivou prošlogodišnjeg istraživanja", naveli su iz GA.

Prema njihovim riječima, stav građana je podijeljen i kada je u pitanju efikasnost rada sudstva.

"Da je rad sudstva uglavnom neefikasan, odnosno veoma neefikasan smatra 54,4 odsto građana, dok da je uglavnom efikasan ili veoma efikasan smatra 43,9 odsto", rekli su iz GA.

Na pitanje da li su čuli za Etički kodeks sudija i tužilaca, 43,5 odsto građana je reklo da jeste, a 36 odsto da nije.

Istraživanje je pokazalo da većina građana, 49,9 odsto, nije upoznata sa radom Komisije za etički kodeks sudija i tužilaca, a 20,9 odsto ispitanika je odgovorilo da ne zna ni da ona postoji.

Navodi se da kumulativno, u odnosu na procenat građana koji su izjavili da su oni ili članovi njihove bliže porodice imali iskustva sa sudom, većina nije bila zadovoljna efikasnošću rada suda u konkretnom slučaju 58,2 odsto.

"Po mišljenju ispitanika, tri su ključna problema u sudstvu: politika/politički pritisci na sudije, korišćenje veza i poznanstava kao načina pritiska na sudije i korupcija, nepotizam tj. građani se žale na „ljudski faktor“", kazali su iz GA.

Ističe se da je kumulativno posmatrano, procenat onih koji smatraju da politička nepodobnost ima ili donekle ima uticaja na rad sudstva i dalje izražen 55,8 odst. Isto važi i za korupciju 54,1 odsto.

"Generalno, stav građana prema radu tužilaštva je više negativno ocijenjen. Uglavnom negativan, odnosno veoma negativan stav ima 44.9 odsto, dok uglavnom pozitivan ili veoma pozitivan stav ima 30,8 odsto", kaže se u istraživanju.

Dodaje se da svoj stav o tužilaštvu građani u velikoj mjeri baziraju na osnovu iskustava onih kojima vjeruju 35 odsto kao i na ličnim iskustvima 34,8 odsto.

Navodi se većina građana smatra da je rad tužilaštva veoma ili uglavnom neefikasan 45,2 odsto.

Ključne stvari koje utiču na rad tužilaca, prema mišljenju građana, su politička nepodobnost 28,6 odsto i korupcija 26,8 odsto.

Prema mišljenju većine sudija (73, 6 odsto), stanje u sudstvu je uglavnom dobro. Sudije, njih 67 odsto, su zadovoljne funkcionisanjem pravosudnog informacionog sistema.

“Međutim, sudije naročito sa sjevera Crne Gore su izrazili ozbiljne kritike na funkcionisanje ovog sistema, jer je internet konecija slaba i to im u značajnoj mjeri otežava rad”, kaže se u istraživanju i upozorava da prekršajni sudovi nijesu povezani na ovaj sistem.

Prema mišljenju sudija, na usporavanje postupka i efikasnost rada sudova najviše utiču drugi organi državne uprave i lokalne samouprave, policija i ministarstva.

“Sudije smatraju da postoji prostor i za unapređenje administrativne i stručne podrške radi povećanja kvaliteta i ažurnosti postupka. U najvećoj mjeri 69,8 odsto sudija smatra da je postojeća administrativna i stručna podrška nedovoljna”, kaže se u istraživanju.

Da javnost uglavnom ima povjerenje u sudstvo smatra 44,5 odsto anketiranih sudija.

“Kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva, sudije vide lična očekivanja od suđenja, u dužini trajanja postupka, nedovoljna upućenost u rad sudova i nedovoljnoj informisanosti građana”, kažu iz GA.

Upozorava se da je novi virus kovid-19 “jako” uticao na rad sudija.

“Sudije su ukazale da je virus veoma uticao na njihov rad u 42, 9 odsto slučaja dok je djelimično u skoro 50 odsto slučaja. Svega sedam odsto sudija je rekao da ovaj virus nije uticao na njihov rad.

Najveći procenat sudija (50,5 odsto) smatra da je „izvještavanje medija uglavnom zadovoljavajuće, sa povremenim neobjektivnim izvještajima“.

"Da je izvještavanje zadovoljavajuće i objektivno smatra 13,7 odsto, a da je nezadovoljavajuće i neobjektivno ili uglavnom nezadovoljavajuće smatra 26,4 odsto ispitanika", kaže se u istraživanju GA.