Obilježeno 20 godina rada barskog imama: Milaimi u misiji mira i suživota

Ukazavši da mu je posebna čast što su na promociji i nadbiskup barski Rok Đonlešaj i arhijerejski protonamjesnik Slobodan Zeković, Milaimi je naglasio da je u Baru primljen kao da je tu rođen i zahvalio svim saradnicima u izdavanju knjige

428 pregleda2 komentar(a)
Muidin Milaimi (Novine)
04.01.2018. 12:53h

Promocijom knjige “40 odabranih hutbi iz džamije Selimija” u Islamskom kulturnom centru (IKC), obilježeno je 20 godina rada glavnog barskog imama Muidina Milaimija.

Obilježeno je i 15 godina od polaganja kamena temeljca za Selimiju i IKC.

Ukazavši da mu je posebna čast što su na promociji i nadbiskup barski Rok Đonlešaj i arhijerejski protonamjesnik Slobodan Zeković, Milaimi je naglasio da je u Baru primljen kao da je tu rođen i zahvalio svim saradnicima u izdavanju knjige, “koja je sada dio ovog predivnog centra, jer od srca dajem dio sebe sa saradnicima da on bude kuća svih ljudi, bez obzira odakle dolaze”.

“Hutbe - predavanja petkom na džumi - strogo su vjerske poruke kojima sam uvijek pozivao vjernike, mirnim tonom, da je naša vjera - vjera mira i da moraju dokazati to cijelom svijetu. Pozivam sve ljude da mirno, dostojanstveno, zajedno živimo, bez razlike kako se ko zove. Posebno sam apostrofirao u ovoj knjizi riječi božjeg poslanika 'Ko ubije nedužnog čovjeka, kao da je pobio cijeli svijet'”, rekao je Milaimi.

Rođen u Prizrenu, Milaimi (47) se školovao u Prištini i Kairu, završio je Teološki fakultet, sa radom je započeo u Prijepolju, a od 1997. je u Baru.

Njegova knjiga poruka vjernicima o moralnom i ispravnom životu i objavljena je na našem i albanskom jeziku.

Uredili su je profesori Suad Ukušata i Senad Alibašić koji je rekao da hutbe laganim i lako razumljivim stilom tretiraju aktuelne teme.

“A autor nas kroz njih podsjeća na univerzalne vrijednosti islama”.

U dokumentarnom filmu o 20 godina rada Milaimija i Medžlisa Islamske zajednice Bar (MIZ), reis Rifat Fejzić kazao je da je glavni imam barski profesor u podgoričkoj medresi “Mehmed Fatih”, predsjednik Sabora Islamske zajednice Crne Gore “i model savremenog islamskog službenika”.

"Efendija Milaimi dao je nemjerljiv doprinos njegovanju islamske kulture i tradicije, poštovanju vjerskih obreda, prosperitetu - ekspanziji vjerskog života , dobrim međuljudskim odnosima između sve tri konfesije, a tokom njegovog službovanja sagrađena je Selimija i obnovljeni mnogi drugi vjerski objekti na području Bara. U svojim hutbama sa puno senzibiliteta i jasnoćom poruke on odvaja zabludu od istine istančano i jasno, ne ostavljajući prostora za višeznačna tumačenja vjerske dogme. Beskompromisno osuđuje nasilje i nad muslimanima, ali i nad drugima, ako ga čine pojedinci, zloupotrebljavajući i pogrešno tumačeći univerzalne poruke islama", kazao je moderator profesor Suljo Mustafić.

"Efendija Milaimi daje sve od sebe kako bi hutbe kojima prenosi Alahovu riječ doprle do srca svakog vjernika i svako srce omekšale i učinile ga boljim. Sve što imam Milaimi prenese sa mimbera vjernicima ostaje u njihovim srcima i oni će sve vrijednosti hutbe podijeliti sa svojom porodicom i prijateljima", rekao je predsjednik MIZ Ćazim Alković.

U ime reisa Fejzića, direktor Medrese Fuad Čekić naveo je da je ovo djelo važno “jer je zbirka govora jednog imama zapravo hronologija događaja koji su se dešavali na jednom mjestu”.