Piperović najavio žalbu na presudu: Đurići dobili malo novca za bolove

"I sam sud, kad obrazlaže osnovanost, detaljno i tačno precizira ša je sve trebalo da se uradi i ko je zatajio, što je prouzrokovalo smrt pokojnog Đurića”, kazao je Piperović “Vijestima”

194 pregleda9 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Svetlana Mandić
04.01.2018. 07:20h

Zastupnik porodice pokojnog Dalibora Đurića, advokat Zoran Piperović, najavio je da će se žaliti na odluku suda da djeci, supruzi i majci ubijenog Kotoranina dodijeli samo 50.000 eura odštete.

Sudija nikšićkog Osnovnog suda Marko Blagojević odlučio je da država Đurićima isplati toliko novca, zbog ubistva tog Kotoranina u zatvoru.

“Evidentno je da je iznos koji je dodijeljen minimalan, imajući u vidu da je sud utvrdio nesumnjivu osnovanost tužbenog zahtjeva. I sam sud, kad obrazlaže osnovanost, detaljno i tačno precizira ša je sve trebalo da se uradi i ko je zatajio, što je prouzrokovalo smrt pokojnog Đurića”, kazao je Piperović “Vijestima”.

Istakao je da sud detaljno obrazlaže i svrhu dodjele tužiocima novčani ekvivalent.

“A posebno apostrofira razlog dodjeljivanja novčanog iznosa djeci pokojnog Đurića. Ako se životno sve uzme u obzir, i ako se zna kakva je patnja gubitak jednog roditelja, sina i supruga, onda je prosto neshvatljivo da se dosudi pojedinačno onakav iznos. Naravno da ćemo izjaviti žalbu. Nadam se da će žalbeni sud uzimajući u obzir ono što je rečeno u prvostepenoj presudi, i što će biti napisano u žalbi, preinačiti odluku u pogledu visine dodijeljene naknade”, rekao je Piperović.

Porodica Đurić od države je tražila 300.000 eura odštete.

Sudija Blagojević, koji je djelimično usvojio zahtjev porodice Đurić, obrazložio je da je Kazneno popravni dom svojim nezakonitim i nepravilnim radom prouzrokovao štetu tužiocima, jer im je od 1. jula 2016. bilo jasno ukazano da je bezbjednost Kotoranina ugrožena.

“Pa su od tog dana mogli i morali preduzeti sve potrebne mjere kako bi to osuđeno lice zaštitili od eventualno izloženih uticaja spolja, što nisu učinili. Koliko je bezbjednost pokojnog Đurića bila ugrožena govori i bezobziran način na koji je izvršeno krivično djelo kada je on lišen života, ali to jasno ukazuje na nivo bezbjednosti osuđenih lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Poluotvorenom odjeljenju KP doma”, napisao je sudija Blagojević u obrazloženju presude.

Dodao je i da je KP dom od 1. jula 2016. zanemario činjenicu procjene bezbjednosti za Đurića i da nisu preduzeli nijednu radnju da povećaju bezbjednost tog osuđenika.

“Da su organi tužene, nakon dobijanja procjene bezbjednosti za osuđenika Đurića preduzeli sve što su trebali i što su mogli (izmještanjem u zatvoreno odjeljenje) rizik od lišenja njegovog života bio bi smanjen na najmanju moguću mjeru, pa čak i u potpunosti isključen”, piše u obrazloženju presude.

Blagojević je odbio tužbeni zahtjev u dijelu iznad dosuđenog, kojim su Đurići tražili da im se na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti bliskog lica sina, supruga i brata, isplati ukupno 235.000 eura.

Sudija Blagojević odbio je tužbeni zahtjev kojim su Đurići tražili da im država na ime pretrpljenog straha isplati ukupno 15.000 eura.

Tužbom tražili 300.000 eura, nepravosnažno dobili 50.000

Đurićeva majka Nevenka, supruga Aleksandra i njihovo dvoje maloljetne djece tužbom su tražili 300.000 eura odštete od države. Sudija je odlučio da država i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, u kom je Đurić ubijen, njegovoj djeci isplate po 12.500 eura za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti oca. Istom presudom naloženo je da se Nevenki Đurić isplati 15.000 eura, a pet hiljada eura manje dobiće supruga ubijenog osuđenika.

Navodni član škaljarskog kriminalnog klana ubijen 22. septembra 2016. godine. Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati. Pola sata kasnije umro je bolnici.