EU želi 30 miliona električnih vozila na ulicama do 2030.

"Cilj da Evropa do 2050. bude klimatski neutralna ne može da se ostvariti, a da se ne uvedu jako ambiciozne mjere za smanjenje zavisnosti transporta od fosilnih gorivia”

2381 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija želi do 2030. na ulicama da ima najmanje 30 miliona vozila sa nultom emisijom gasova staklene bašte, po nacrtu dokumenta koji je agencija Rojters dobila na uvid.

U strategiji koja bi trebala da bude objavljena ove sedmice, Evropska komisija iznijeće mjere kojima želi da smanji emisiju gasova staklene bašte koje prouzrokuje transportni sektor, a koji čini četvrtinu ukupnih evropskih emisija.

"Cilj da Evropa do 2050. bude klimatski neutralna ne može da se ostvariti, a da se ne uvedu jako ambiciozne mjere za smanjenje zavisnosti transporta od fosilnih gorivia”, navodi se u dokumentu.

Za to će biti potrebno "najmanje" 30 miliona vozila sa nultom emisijamom do 2030., navodi se u nacrtu dokumenta.

To je veliko povećanje u odnosu na 1,8 miliona električnih i plug-in hibridnih vozila koliko ih je bilo registrovano u Evropi krajem prošle godine, po podacima Međunarodnog vijeća za čisti prevoz. Hibridna vozila nisu vozila sa nultim emisijama.

Industrija sa druge strane upozorava na manjak infrastrukture za čiste automobile.

Dokument EU-a procjenjuje da će Evropi trebati tri miliona javnih lokacija za napajanje vozila i 1.000 stanica za napajanje vodonikom do 2030. godine, prenosi agencija Hina

Evropa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila.

EU najavljuje da će 2021. godine iznijeti plan za rješavanje tog problema.

EU će naredne godine predložiti strožije standarde za emisije CO2 za automobile i kombije od 2025. godine, a u nacrtu dokumenta navodi se da bi pravila mogla da obuhvate i autobuse.

U dokumentu se takođe navodi da bi se saobraćaj željeznicama visokih brzina u Evropi do 2030. mogao udvostručiti, a do 2050. i utrostručiti, dok avioni i brodovi sa nultim emisijama moraju da budu spremni za tržište do 2035.