Vladini zvaničnici preuzeli dužnost: Sad da zasuču rukave

Donijeta Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave Vlade koja smanjuje broj resora izvršne vlasti, državni sekretari vjerovatno u četvrtak. Na spisku prvih saradnika ministara vjerovatno Nikola Vukčević, Aleksandar Ašanin, Rade Milošević...

39130 pregleda18 komentar(a)
Krivokapić i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Donošenjem nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Vlade Zdravka Krivokapića, čiji je juče bio prvi radni dan, formalno su stvorene pretpostavke za konstituisanje resora izvršne vlasti - od direktorata do uprava, a po predlogu koji je Krivokapić iznio u Skupštini prilikom izbora.

Iz Vlade je zvanično saopšteno da se time racionalizuje broj ministarstava jer će, umjesto sadašnjih 17 biti 12, dok je broj uprava povećan za jednu - Upravu za sport i mlade.

Donijeta je, navodi se, Odluka o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare pa će neka imati po dva.

Državne sekretare po Zakonu o državnoj upravi predlaže ministar, a imenuje Vlada. To bi se, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, moglo očekivati na sjednici u četvrtak.

Neka od imena koja se pominju za te pozicije su reditelj i bivši član Savjeta RTCG Nikola Vukčević, politikolog i bivši direktor Zavoda za zapošljavanje u Vladi izbornog povjerenja Rade Milošević (GP URA), arhitekta Aleksandar Ašanin... saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Vukčevićfoto: Savo Prelević

Vukčević bi trebalo da bude imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, kulture, nauke i sporta, Ašanin u Ministarstvu ekologije urbanizma i prostornog planiranja. Pri MUP-u trebalo bi da budu dva državna sekretara, od kojih je jedan najvjerovatnije Rade Milošević.

Vlada je juče imenovala bivšu generalnu direktorku za koordinaciju strategija u Ministarstvu evropskih poslova Zorku Kordić za glavnog pregovarača, advokata Boža Milonjića za generalnog sekretara Vlade.

Krivokapić i ministri su inače na posao prvog radnog dana stigli uglavnom taksijima, a sem dvije sednice Vlade, imali su bilateralne susrete, te formalnu primopredaju dužnosti.

Miloševićfoto: Zoran Đurić

Novog premijera dočekao njegov prethodnik Duško Marković (DPS), a taj trenutak ovjekovječen je na twiteru, gdje je propraćen i komentarima da se tako uglavnom radi u demokratskim državama.

Krivokapić je poručio da nova Vlada treba da na najbolji način, koristeći ljudski kapital, radi za zajedničko dobro svih crnogorskih građana i istakao da je formiranje ovakve Vlade jedini ispravan put za Crnu Goru u ovom trenutku. Sagovornici su, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarali o ambijentu između izbora dvije vlade, koji je okarakterisala zdravstvena kriza i zahtjevna ekonomska situacija i konstatovali da je neophodno održati investicioni ciklus i unaprijediti standard građana.

Bivši premijer je istakao da je najvažniji zadatak nove Vlade da što prije usvoji budžet kako bi se sačuvao razvojni momentum i obezbjedilo nesmetano funkcionisanje sistema u cjelini.

Krivokapić je kazao da treba što prije donijeti Zakon o Vladi.

Potpredsjednik nove Vlade je jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova je Sergej Sekulović, odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Sa prve sjednicefoto: Vlada Crne Gore

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović. Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Resor ekologije, prostornog planiranja i urbanizma vodiće Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Aleksandar Stijović.

Iz Skupštine je juče saopšteno da je predsjednik Aleksa Bečić uputio je premijeru predloge zakona i drugih akata, koje je prethodna Vlada podnijela u parlamentarnu proceduru, a koji se na osnovu Pravilnika o kancelarijskom poslovanju završetkom mandatnog perioda arhiviraju.

„Ovim se daje mogućnost da Vlada ponovo utvrdi predloge ovih akata, kao ovlašćeni predlagač, određujući predstavnike predlagača 42. Vlade Crne Gore“, saopšteno je iz Skupštine.

U pitanju su, kako piše u dopisu, 52 vladina akta.

Ubrzanje reformi i izgradnja vladavine prava

Krivokapić je juče razgovarao sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, američkom ambasadorkom u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i ambasadorom Njemčke Robertom Veberom.

U zvaničnim saopštenjima navodi se da je Popa pozvala Krivokapića da posjeti institucije EU u Briselu.

Na sastanku Krivokapića i američke ambasadorke u Podgorici poručeno je da će SAD podržati reforme u Crnoj Gori. Rajzing Rajnke je razgovarala i sa Dritanom Abazovićem. “Na sastanku je bilo riječi o uspješnoj saradnji Crne Gore i SAD, kao i o planovima Vlade Crne Gore na polju ubrzanja reformi i izgradnje vladavine prava,” saopšteno je iz GP URA nakon susreta.