Kontić saslušan u Novom Sadu

Kontić je prije tri dana izručen Srbiji, čiji pravosduni organi ga potražuju zbog sumnje da je 24. avgusta u Novom Sadu brutalno pretukao i pokušao ubiti Miljana Mandića

6045 pregleda5 komentar(a)
Foto: Vijesti.

Nikšićanin Ivan Kontić saslušan je juče pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu, koji je odlučivao o pritvoru.

Kontićev branilac, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović kazala je za Vijesti da je ročište trajalo dva sata, jer je sudija detaljno ispitao Nikšićanina na sve okolnosti vezane za pritvor:

"A potom su se branioci i tužilac izjasnili u vezi pritvorskog razloga - opasnost od bjekstva. Tužilac smatra da postoji pritvorski razlog opasnost od bjekstva, a odbrana je osporila postojanje bilo kog razloga za pritvor, jer prije svega ne postoji osnovana sumnja da je Ivan Kontić izvršio krivično djelo pokušaj ubistva, jer je ta optužba samo metvo slovo na papiru, bez ijednog jedinog dokaza", kazala je advokatica.

Ona je istakla da je iz spisa predmeta očigledno da se u "subotu 12. septembra postupalo kršenjem svih pravila postupka, od svih redom tadašnjih učesnika u postupku, u jednoj očigledno haotičnoj atmosferi pod ogromnim pritiskom".

"Tog dana je i napisana i podnijeta krivična prijava, bez dokaza i napisan poziv za okrivljenog da istog tog dana dođe na saslušanje, naređeno policiji da ga dovede, napisan izvještaj policije da su ga navodno tražili pa ga nisu našli, istog dana donijeto i rješenje o određivanju pritvora i izdata potjernica - i prekršena prezumpcija nevinosti na štetu okrivljenog Kontića milion puta", tvrdi Dobričanin Nikodinović.

Advokatica ističe da je Kontić tražio da iz Crne Gore bude izručen po skraćenom postupku, kako bi što prije došao pred sud i dokazao da je u pitanju smišljen scenario:

"Te da su organi gonjenja nasjeli na stručno izveden spin protiv njega, od strane očigledno nekog uticajnog pojedinnca ili centra moći. Jer kako drugačije objasniti toliku paniku koja pocinje tog 12. septembra, dvadeset dana nakon događaja. Petnaest dana nakon dogadjaja je Kontić boravio u Novom Sadu i vodio normalan zivot i niko ga povodom toga nije trazio, a u Crnu Goru kod toditelja je otišao u vrijeme kad nije bilo nikakvog krivičnog postupka protiv njega. Nigdje nije bježao. Apelujem na postovanje prezumpcije nevinosti, koja je brutalno prema njemu mnogo puta prekršena od gotovo svih koji su se dohvatili njegovog imena u prethodna tri mjeseca", poručila je advokatica.

Kontić je prije tri dana izručen Srbiji, čiji pravosduni organi ga potražuju zbog sumnje da je 24. avgusta u Novom Sadu brutalno pretukao i pokušao ubiti Miljana Mandića.