Tjelohranitelji uz tri ministra, za premijera se još ne zna

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima i Vladinoj odluci iz 2017. godine, policija je dužna da neprestano štiti premijera i ministre pravde, vanjskih i unutrašnjih poslova, ukoliko ne obavijeste MUP da se odriču ove “privilegije“

83028 pregleda42 komentar(a)
Krivokapić izlazi iz taksi vozila, Foto: Printscreen
14.12.2020. 12:55h

Policija čuva ili će čuvati tri ministra, dok još nije poznato da li i kakvo obezbjeđenje ima ili će imati premijer Zdravko Krivokapić.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima i Vladinoj odluci iz 2017. godine, policija je dužna da neprestano štiti premijera i ministre pravde, vanjskih i unutrašnjih poslova, ukoliko ne obavijeste MUP da se odriču ove “privilegije“.

Reporteri “Vijesti” su u petak ujutro vidjeli da je Krivokapić, kao i svog prvog radnog premijerskog dana, na posao došao taksijem. Neposredno prije automobila u kojem je bio premijer, iz Ulice Stanka Dragojevića u Karađorđevu ulicu skrenuo je policijski kombi sa uključenom sirenom i rotacionim svjetlima, ali se nije zaustavljao ispred zgrade Vlade, već je produžio Karađorđevom ulicom i nakon pedesetak metara sirena se više nije čula.

Nije jasno da li je to bio neki vid Krivokapićevog obezbjeđenja, ili se policijski kombi slučajno zadesio ispred taksija kojim se dovezao.

Iz premijerovog kabineta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o njegovoj zaštiti.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potvrdio je u ponedjeljak da već ima obezbjeđenje. Šef diplomatije Đorđe Radulović rekao je da on lično nema potrebu da ga iko čuva, ali da su ga savjetovali da za to postoje razlozi.

“Ja sam samo jedan od mnogih običnih ljudi koji hodaju ulicama našeg grada, ali sam savjetovan od stručnjaka za bezbjednost da te mjere postoje s razlogom, zbog funkcije, a ne mene lično, te da ne bi nikako trebalo da se odričem tih ‘zaštitnih mjera’. Ja sam siguran da mi te mjere, znajući moje sugrađane, sa kojima svakodnevno živim, nikad neće trebati, ali eto neka ostanu ako je to preporuka onih koji se bave tim poslom”, rekao je Radulović.

Saradnik ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava rekao je u subotu “Vijestima” da Vladimir Leposavić za sada nema obezbjeđenje, ali da je dobio poziv od Agencije za nacionalnu bezbjednost u vezi sa procjenom njegove bezbjednosti, iako još “nije imao kad” da taj razgovor obavi.

"Tim povodom promptno su nas kontaktirali iz nadležnog organa sa kojim ćemo u najkraćem roku obaviti sastanke i donijeti odluku o načinu ostvarivanja prava na zaštitu bezbjednosti u skladu sa važećim propisima", saopštila je "Vijestima" portparolka ministarstva pravde Maja Lutovac.

“Policijski službenici Uprave policije preduzimaju mjere zaštite u odnosu na članove Vlade Crne Gore koji se obezbjeđuju shodno Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije“, saopšteno je “Vijestima“ u utorak iz Uprave policije (UP) u odgovoru na pitanje da li obezbjeđuju članove Vlade.

“Mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedene štićene ličnosti se preduzimaju od dana njihovog izbora na funkcije, odnosno od dana dobijanja izvještaja o njihovoj bezbjednosnoj procjeni ugroženosti i nakon obavljenih razgovora nadležnih Uprave policije sa istima u vezi njihove bezbjednosne zaštite“.

Tim za odnose sa javnošću UP saopštio je da je policija uputila ANB zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene ugroženosti Krivokapića, Leposavića, Sekulovića i Radulovića.

“S obzirom na činjenicu da je još uvijek u toku procedura obavljanja razgovora sa štićenim ličnostima, članovima Vlade Crne Gore, u vezi njihove bezbjednosne zaštite, trenutno nemamo informaciju da se neko od njih (nje) odrekao ili da će se odreći“.

Obim zaštite štićenih ličnosti zavisi od stepena njihove ugroženosti, a osim vidljive pratnje, ona često obuhvata i većini javnosti nevidljive mjere i ljude, poput antidiverzionog pregleda prostorija u kojima će boraviti štićena ličnost i više širih “prstenova“ obezbjeđenja, rekao je “Vijestima“ ekspert za bezbjednost koji je želio da ostane anoniman, jer nije ovlašćen da daje izjave medijima.

Govoreći o ovoj temi, Krivokapić je u septembru rekao da mu je u tome uzor bivši njemački kancelar Helmut Kol, kojeg je u studentskim danima vidio u Njemačkoj.

“Dovezao se ispred gradske vijećnice u pratnji samo jednog automobila sa obezbjeđenjem. Cimeru i meni je bilo dozvoljeno da se približimo kancelaru, a neki građani su mu čak postavljali pitanja. Želim da budem takav šef vlade: neko kome čovjek može da se obrati i da ga kritikuje, neko ko nije uvijek okružen teško naoružanim tjelohraniteljima“, rekao je Krivokapić u intervjuu listu “Velt”, koji je prenio “Dojče vele”.

Krivokapić je vjerovatno aludirao na policijsku pratnju predsjednika Mila Đukanovića, bivšeg premijera Duška Markovića, koji su se gotovo uvijek vozili u skupocjenim, blindiranim “majbasima”, u pratnji još najmanje dva automobila, a na javnim mjestima u pratnji više tjelohranitelja. To je izazivalo odijum u dijelu javnosti bez obzira da li je to opravdano stepenom njihove ugroženosti. Prema Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora, policija obezbjeđuje i predsjednika Skupštine, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora policije, članove uže porodice šefova države, Vlade i parlamenta.

Bivši ministri se odrekli zaštite, Marković nije?

Tri ministra i premijer imaju pravo na tjelohranitelje o trošku poreskih obveznika i tokom najmanje tri mjeseca nakon prestanka funkcije “ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti” koju radi ANB, stoji u odluci Vlade iz 2017.

Iz Uprave policije “Vijestima” saopšteno je da su se bivši ministri Mevludin Nuhodžić, Zoran Pažin i Srđan Darmanović “saminicijativno” odrekli policijske zaštite, iako takvo pitanje “Vijesti” nijesu postavile.

Međutim, bivšeg premijera Duška Markovića nijesu pominjali, pa izgleda da se on te zaštite nije odrekao.

Prema odluci Vlade iz 2017, tromjesečna zaštita bivših ministara i premijera, može se produžiti “ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti... za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti”. O zaštiti bivših visokih funkcionera nakon prestanka funkcije na tri mjeseca i njenom eventualnom produženju odlučuje Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, stoji u odluci.

Krivokapić opet prekršio mjere protiv COVID-19

Dolazeći na posao u petak oko 7.55, Krivokapić je prekršio najmanje jednu mjeru zaštite od širenja COVID-19.

Premijer je u taksiju sjedio na mjestu suvozača, što je zabranjeno majskim mjerama koje i dalje važe, što je potvrđeno iz jedne podgoričke taksi službe. Tu mjeru je prekršio i taksista, koji ne treba da dozvoli putniku da sjedi na suvozačevom mjestu.

Osim toga, prema naknadnom pregledu snimka premijerovog dolaska na posao, čini se da on nije imao masku ili je nije pravilno držao dok je bio u taksiju. Nakon što se taksi parkirao ispred zgrade Vlade, prišao je muškarac koji je izašao iz te zgrade, otvorio vrata automobila, nešto dodao premijeru i zatvorio vrata. Na snimku se vidi kako Krivokapić potom prinosi nešto licu i poslije nekoliko sekundi izlazi iz automobila sa maskom.

Krivokapić se krajem novembra izvinio što nije nosio masku na sahrani mitropolita Amfilohija.

“Izvinio sam se zbog maske i kajem se istinski, iako imam dokaz da sam prebolovao koronu”, rekao je Krivokapić u ponedjeljak u video obraćanju nakon prve sjednice Vlade.

Ovaj članak je dopunjen zvaničnom izjavom portparolke Ministarstva pravde, Maje Lutovac, koja zbog previda urednika nije ušla u prvu verziju.