Za novi kanalizacioni sistem u Pljevljima moraće da nađu sedam miliona eura

Golubović je kazao da Opština, ukoliko želi da uđe u ovaj projekat mora da se kreditno zaduži tri i po miliona eura, ako novac ne obezbijedi iz drugih izvora. Rekao je i da su dobili obećanje da će 3,5 miliona biti bespovratna sredstva

9522 pregleda2 komentar(a)
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan

Za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže u Pljevljima potrebno obezbijediti sedam miliona eura.

To je kazao predsjednik Opštine Igor Golubović u lokalnom parlamentu tokom rasprave o Strateškom planu razvoja Opštine Pljevlja.

Golubović je kazao da Opština, ukoliko želi da uđe u ovaj projekat mora da se kreditno zaduži tri i po miliona eura, ako novac ne obezbijedi iz drugih izvora. Rekao je i da su dobili obećanje da će 3,5 miliona biti bespovratna sredstva.

Nije naveo ko će Opštini Pljevlja donirati tri i po miliona eura za rekonstrukciju i izgradnju kanalizaciione mreže, a na pitanje Vijesti, kazao je da u ovom trenutku ne želi detaljnije o tome da priča.

Golubović je istakao da je kanalizacioni sistem u Pljevljima napravljen prije 40 do 50 godina.

Govoreći o postrojenju za tretman otpadnih voda u Židovićima, koji je prestao sa probnim radom, nakon što je izvođač radova španska kompanija Akvalija napustila postrojenje, kazao da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kada će ponovo početi sa radom.

Kazao je da će ovih dana u Pljevlja doći predstavnici firme koja je bila podizvođač radova španskoj Akvaliji tokom gradnje postrojenja u Židovićima koje će dio po dio postrojenja puštati u rad.

Podsjetio je da je Opština ovo postrojenje dobila za dva i po miliona eura, s obzirom da je 3,5 miliona eura Pljevljima donirala Evropska unija.

“U tadašnjim pregovorima dobili smo jako povoljan kredit sa garancijom države od Evropske investicione banke za nedostajuća sredstva. Da ne pričam o milion eura koje smo obezbijedili za izgradnju glavnog gradskog kolektora, i sredstva iz državnnog budžeta koja smo obezbijedili za uređenje korita rijeke Ćehotine“, rekao je Golubović.

Golubović je kazao da je Akvalija dostavila ponudu za izgradnju postrojenja od šest miliona eura, što je za 1,7, odnosno 1,8 miliona manje od druge dvije ponude.

“Izvođač radova je iz njemu znanih razloga kasnio dvije i po godine sa završetkom radova. Za to u skladu sa procedurom mora da plati deset odsto penala ako se dokaže da je investitor imao troškove u tom iznosu. Mi smo u međuvremenu projekat doveli do kraja i doši do završetka projekta, odnosno izvođać radova nas je obavijestio da je završio postrojenje. Nadzor je rekao da je postrojenje urađeno u skladu sa projektom koji je revidovan od strane crnogorske kompanije. I onda smo krenuli u realizaciju aktivnosti koje su sastavni dio ugovora, a koji je zahvaljujući i konsultantskim uslugama Prokona urađen kvalitetno. Tamo je stavljena stavka da se postrojenje mora pustiti u rad samo kada zadovolji crnogorske zakone. Organizovali smo komisiju za tehnički pregled, a ja sam kao predsjednik Opštine zamolio ljude koji se bave time u regionu da dođu i pogledaju i da mene informišu kako je to postrojenje urađeno i imali li kakavih malverzacija i problema. Oni su rekli da je to urađeno korektno, ali da će postrojenje raditi otežano u nekom dijelu veoma teško. To postrojenje ima određene tehnološke procese koji treba da rade u zavisnosti od kvaliteta otpadnih voda“, rekao je Golubović.

“Danas ili sjutra će doći kompanija koja je bila podizvođač radova da dio po dio postrojenja pušta u pogon. Imamo retenciju, to su zadržana sredstva od deset odsto od šest miliona poredgarancija banke koje ćemo zajedno sa nadzorom koristiti za eventualno ispravljanje određenih aktivnosti. Dobili smo u međuvremenu 300.000 eura granta od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj da uradimo projektnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacionog sistema“, rekao je Golubović.