Izložba: Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914

„Svih 39 panoa će čekati stabilizaciju sa koronavirusom, te njeno predstavljanje u punom sjaju uz svečano otvaranje. Prikazane su najuticajnije zemlje od početka trajanja knjaževine pa do Prvog svjetskog rata. To su Italija, Njemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Turska, Velika Britanija, SAD, Brazil, Južna Afrika, Monako, Kanada. U svijetu su tada detektovana 42 konzularna predstavništva“, kazala je Krivokapić

1957 pregleda1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić

Na Trgu slobode u Nikšiću danas je od 10 do 18 časova postavljena izložba dokumenata „Konzularna predstavništva Crne Gore 1880-1914“. Tema izložbe su diplomatska predstavništva Knjaževine/Kraljevine Crne Gore i uspostavljanje odnosa sa pojedinim državama tog doba. Prema riječima Violete Krivokapić, načelnice Ahivskog odsijeka, kompletna izložba sadrži 39 panoa, a u Nikšiću je prikazano 12.

„Svih 39 panoa će čekati stabilizaciju sa koronavirusom, te njeno predstavljanje u punom sjaju uz svečano otvaranje. Prikazane su najuticajnije zemlje od početka trajanja knjaževine pa do Prvog svjetskog rata. To su Italija, Njemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Turska, Velika Britanija, SAD, Brazil, Južna Afrika, Monako, Kanada. U svijetu su tada detektovana 42 konzularna predstavništva“, kazala je Krivokapić.

Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Autor izložbe je mr Vukota Vukotić, dok je na njenoj pripremi i realizaciji radila Jelena Nikolić, a stručnu pomoć je pružio Srđan Pejović.

“Na izložbi je predstavljena arhivska građa iz fonda Ministarstva inostranih djela koja se po prvi put publikuje u našoj stručnoj i laičkoj javnosti. Dosadašnja crnogorska istoriografija nije imala afiniteta za obrađivanje ove značajne teme, pa se ovom naučno-popularnom formom skreće pažnja na izdvojenu građu”, naveli su organizatori.

Kako su istakli, prikazana građa na jedan eksplicitan način pokazuje tadašnji položaj Crne Gore i njen međunarodni ugled, koji je „daleko premašivao njene i regionalne granice“.

„Kroz instituciju počasnog konzula, Crna Gora je u to doba razvila žive veze sa brojnim zemljama, ali i značajnim pojedincima koji su u tim zemljama zastupali njene ekonomske i druge interese”, istakli su.

Organizator izložbe je Državni arhiv Crne Gore – Arhivski odsijek Nikšić u saradnji sa Opštinom Nikšić i Nikšićkim pozorištem.