Radulović: Crna Gora podržava sve aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju

Radulović je razgovarao i sa v.d. stalnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Huanom Santanderom i poručio da će Vlada nastojati da ubrza proces pregovora, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24

4219 pregleda0 komentar(a)
Bregu i Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u razgovoru sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu poručio je da će Crna Gora, kao i do sada, biti odgovoran i pouzdan partner i da će podržavati sve aktivnosti RCC-a koje su važne za evropsku perspektivu Regiona.

Kako je saopšteno iz MVP, Radulović je ponovio posvećenost Crne Gore razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao jednom od tri ključna prioriteta vanjske politike, što se ogleda kroz aktivno učešće Crne Gore u 35 regionalnih inicijativa.

"Nastojaćemo da sprovodimo aktivnosti iz nedavno usvojenog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (2021-2024)", kazao je Radulović.

Takođe, naglasio je značaj Zelene Agende za Zapadni Balkan, kao i projekata za razvoj i promociju turizma u Regionu, imajući u vidu da su pojedini gradovi i predjeli Crne Gore uključeni u zajedničke regionalne rute. Bregu je istakla da je jedan od prioriteta RCC-a saradnja zemalja Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta.

U saopštenju MVP se dodaje da je naglasila da Crna Gora predstavlja važnog partnera na Zapadnom Balkanu, apostrofirajući značaj zajedničkih aktivnosti koje se odnose na ukidanje trgovinskih barijera, olakšan transfer novca, mobilnost ljudi i ukidanje rominga 2021. u Regionu. "Bregu je podsjetila na važnost tzv. zelenih koridora unutar regiona i između Zapadnog Balkana i EU, koji su omogućili nesmetan protok ljekova, medicinske opreme i hrane još na početku krize izazvane pandemijom COVID-19. Sagovornici su se dogovorili da nastave intenzivnu komunikaciju i aktivnosti, koje predstavljaju integralni dio procesa pristupanja Regiona Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju MVP.

"Vlada će ubrzati proces pregovora, posebno u poglavljima 23 i 24"

Radulović je danas razgovarao i sa v.d. stalnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Kako je saopšteno, šef diplomatije je zahvalio sagovorniku na odličnoj saradnji UN-a sa Vladom Crne Gore, posebno u kontekstu sistematskog pristupa tokom suočavanja i saniranja socio-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Radulović je, saopšteno je, izrazio uvjerenje da će konstruktivna i otvorena saradnja sa sistemom UN-a u Crnoj Gori biti nastavljena i ubuduće, te pozdravio planirane zajedničke aktivnosti na izradi novog dokumenta Integrisanog programa saradnje (UNDAF) za period 2022-2026.

On je upoznao Santandera sa prioritetima nove Vlade u pogledu vanjske politike koji se odnose na članstvo u NATO-u, pregovarački proces sa EU i dobrosusjedsku saradnju.

Santander i Radulovićfoto: Mfa.gov.me

Pozdravio je, kako se navodi, aktivno djelovanje UN-a u cijelom regionu, naročito u oblastima koje se tiču ljudskih prava, vladavine prava, socijalnih politika i ekonomskog razvoja, što je posebno značajno i za dinamiku reformskih procesa koje sprovodimo na planu integracije u EU.

"Veoma cijenimo podršku UN-a koja je konzistentna sa naporima koje ulažemo radi kvalitetnog sprovođenja reformi, u cilju usaglašavanja sa EU pravnom tekovinom, kao i sprovođenja evropskih politika“ naglasio je Raulović i dodao da će Vlada nastojati da ubrza proces pregovora, posebno u ključnim poglavljima 23 i 24.

Santander je saoopštio da je Crna Gora važna i vrlo aktivna članica UN-a.

"Vjerujemo da će nastaviti i intenzivirati rad na ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030. U periodu oporavka od krize izazvane pandemijom COVID-19 kritično je važno prioritizovati rad na smanjenju socijalnih nejednakosti i na razvoju ljudskog kapitala, kako bi se omogućio inkluzivan i dugoročan ekonomski rast zemlje. Na tom putu, UN biće i dalje snažan partner Crnoj Gori", kazao je Santander, ukazujući na snažnu sinergiju dva ključna razvojna procesa u zemlji – pristupanje Evropskoj uniji i ispunjavanje Agende održivog razvoja do 2030.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima u pogledu procesa imunizacije stanovništva vezano za COVID-19 pandemiju, te dogovorili nastavak komunikacije u periodu koji slijedi.