Umjetnost uvijek pronađe put

“Pored različitih likovnih izraza (motivski pejzaži, figuracija), šarenolikost postavke se ogleda i u generacijskoj pripadnosti i bogatom stvaralačkom pregnuću autora, od kojih su neki praktično na početku, pa do već ostvarenih i poznatih imena u likovnoj umjetnosti Herceg Novog, Crne Gore i šire”, kazali su organizatori

3171 pregleda0 komentar(a)
Lijevo: Vukčević Ivana: "Nemirno more" Desno: Slobodanka Bobe Vukčević, rad "Jedrenjak", Foto: Privatna arhiva

Decembar u Herceg Novom duže od dvije decenije je u znaku likovne umjetnosti, odnosno izložbe Hercegnovska likovna scena.

Uprkos brojnim preprekama koje je 2020. godina sama po sebi nametnula usljed pandemije koronavirusa, 22. Hercegnovska likovna scena otvorena je u srijedu u Gradskoj galeriji “Josip Bepo Benković”.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavila su se 43 umjetnika i isto toliko radova, a kustos postavke je Jasmina Žitnik.

Organizatori ističu da prate trendove, pa su se potrudili da izložena djela, osim na tradicionalan način, budu dostupna i “klikom na link”, pa se tako postavka može pogledati i onlajn putem, i to na veb-sajtu galerije mighn.me, kao i na Instagram i Fejsbuk profilima galerije. Tako će 22. Hercegnovska likovna scena biti dostupna široj publici, a istovremeno će se omogućiti poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

“Mnoge aktivnosti su izostale ili bitno redukovane, ali odziv na 22. Hercegnovsku likovnu scenu potvrđuje da umjetnost uvijek pronađe put, jer je i ovoga puta veliki. ‘Avatar’, ‘Iz ciklusa vajanje svjetlosti’, ‘Nemirno more’, ‘Simfonija’, ‘Školjka sa dva bisera’, naslovi su nekih od 43 izložena rada akademskih slikara i autodidakta. Tehnike koje su zastupljene na ovogodišnjoj likovnoj sceni u hercegnovskoj Gradskoj galeriji kreću se od klasične štafelajne, radova olovkom, grafika, kombinovane akrilik do skulptura i instalacija”, navodi se u saopštenju.

Lijevo: Svetozar Bojanić, rad bez naziva Desno: Ana Lili Bulatović, rad “Omen”foto: Privatna arhiva

Organizatori ističu i da se bogatstvo ove izložbe ogleda u tome što su zastupljeni umjetnici iz Herceg Novog, Crne Gore, ali i šire.

“Pored različitih likovnih izraza (motivski pejzaži, figuracija), šarenolikost postavke se ogleda i u generacijskoj pripadnosti i bogatom stvaralačkom pregnuću autora, od kojih su neki praktično na početku, pa do već ostvarenih i poznatih imena u likovnoj umjetnosti Herceg Novog, Crne Gore i šire”, kazali su organizatori.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od osam do 13 časova i tokom januara, a uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.