VIDEO Pljevlja pod maglom: I dalje je nemoguće očitati koncentraciju PM10 i PM2,5 čestica

Iz Agencije za zaštitu prorode i unapređenje životne sredine saopštili su da će u narednom periodu preduzeti sve potrebne korake za sto skorije prevazilaženje problema

10859 pregleda9 komentar(a)
Pljevlja pod maglom, Foto: Printscreen

Pljevlja su već dva dana pod maglom.

Zbog problema u radu automatskog analizatora već dva dana nije moguće očitavanje koncentracija PM10 i PM2,5čestica, na mjernom mjestu Gagovića imanje u Pljevljima.

Iz Agencije za zaštitu prorode i unapređenje životne sredine saopštili su da će u narednom periodu preduzeti sve potrebne korake za sto skorije prevazilaženje problema.

"Praćenje koncentracije ovih polutanata nastaviće se gravimetrijskom referentnom metodom, koja se uporedo sa automatskom metodom sprovodila i do sada. Podaci o koncentraciji PM10 čestica biće dostupni građanima u formi srednjih dnevnih koncentracija nakon laboratorijske obrade filtera od strane CETI-ja i dostavljanja izvještaja o mjerenjima", navodi se u saopštenju Agencije.

Na opremi instaliranoj u mjernoj stanici u Pljevljima česti su kvarovi, što nije slučaj sa mjernim instrumentima instaliranim u drugim gradovima Crne Gore.