Britanski ministar zdravlja: Novi soj virusa je van kontrole

"Moramo ponovo da uspostavimo kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata", rekao je Henkok

7602 pregleda3 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Reuters

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je u nedjelju da je novi soj koronavirusa "van kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo da potraje dok se ne vakciniše stanovništvo.

"Nažalost, novi soj je van kontrole. Moramo ponovo da uspostavimo kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata", rekao je Henkok za Skaj njuz.

"Biće veoma teško držati ga pod kontrolom dok se ne vakciniše stanovništvo", dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Džonsona u subotu veče je proglasila karantin za London, kao i za jugoistok i dio istoka Engleske, primoravši više od 16 miliona stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić, podsjeća Hina.

Zatvorene su sve radnje koje ne prodaju hranu i osnovne životne namirnice i zabranjeno je putovanje van tih zona za koje je proglašen najviši stepen uzbune, bilo u druge djelove Britanije, bilo u inostranstvo.

Barovi, restorani i muzeji zatvoreni su već od srijede.

"Ovo je veliki izazov sve dok se ne vakciniše stanovništvo. S time ćemo se boriti narednih mjeseci", upozorio je Henkok.

Velika Britanija je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da se novi soj virusa širi brže i "do 70 posto", rekao je premijer Boris Džonson.

U svijetu su već otkrivene i prijavljene ranije mutacije SARS-CoV-2.

Vladin naučni savjetnik Patrik Valans rekao je u subotu da novi soj, uz to što se brže širi, postaje i "dominantan" oblik koji je u decembru doveo do "naglog porasta" hospitalizacija.

Pojavio se sredinom septembra u Londonu i u Kentu, na jugoistoku, rekao je.