Programi bolji, ali u sjenci tenzija

CGO objavio publikaciju kao podsjetnik šta su partije obećale na izborima

2798 pregleda3 komentar(a)
Uljarević, Foto: Boris Pejović

Većina partija, koje su učestvovale na parlamentarnim izborima u avgustu, napredovala je u koncipiranju izbornih programa, ali su oni ipak ostali u sjenci naraslih nacionalnih i vezanih identitetskih tenzija, ocijenio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

“Razlika u odnosu na prethodni period ogleda se i u... napretku većine izbornih aktera kada je riječ o koncipiranju izbornih programa, uz naznaku da je to još oblast kojoj političke partije, ali ni birači, ne pridaju adekvatan značaj”, navedeno je u publikaciji “Parlamentarni izbori u Crnoj Gori - izborni programi partija i koalicija 2020” koju je objavio CGO.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je 11 koalicija i partija, od kojih pet manjinskih, pri čemu je devet izbornih lista dobilo parlamentarni status. Parlamentarnu većinu su formirale koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

“Izbori su održani u specifičnim uslovima trajanja pandemije izazvane virusom... Parlamentarni izbori su, prvi put, doveli do smjene vlasti, i kao takvi, i pored neizvjesnosti koje otvara način funkcionisanja nove parlamentarne većine i Vlade, predstavljaju bitan trenutak u relativno mladoj demokratiji”, navodi se u publikaciji.

foto: CGO

Dodaje se da je evolucija političkih programa i stepen održivosti obećanja indikator demokratskog puta određenog društva, ali i razvoja demokratskih mehanizama kojima se može reagovati na anomalije obećanog i ispunjenog.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” u izbornom programu je ponudila Agendu preporoda u deset tačaka, koja podrazumijeva, kako su naveli, prekid neodgovorne politike i lanca zaduživanja, primjenu strukturne politike, kompletnu reformu sudstva, korjenite promjene na tržištu rada, kompletan zaokret u spoljnoj politici...

Koalicija “Mir je naša nacija” ponudila je “50 planova za mir”, koji, između ostalog, podrazumijevaju zajedništvo, pomirenje, borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije, jačanje institucija, zaustavljanje daljeg zaduživanja...

Predložili su i 50 mjera za očuvanje i reformu Crne Gore..

DPS je u izbornom programu obećavao, između ostalog, modernu ekonomiju i povezanije društvo, unapeđenje kvaliteta građana, Crnu Goru kao, kako su naveli, prestižnu turističku destinaciju, razvoj industrije i energetike, saobraćaja i infrastrukture, “nove perspektive sjevera”, dalji razvoj Crne Gore kao ekološke države, “državu ljudskog dostojanstva”, društvo pravde...